İngiltere, Brexit'ten ayrıldıktan bu yana en büyük ticaret anlaşmasına imza attı!

İngiltere, Brexit'ten ayrıldıktan bu yana en büyük ticaret anlaşmasına imza attı!

İngiltere, Brexit'ten bu yana en büyük ticaret anlaşmasına imza attı. İngiltere, yaklaşık iki yıl süren yoğun müzakerelerin ardından geniş bir Hint-Pasifik ticaret bloğuna katılmak için tarihi bir ticaret anlaşması yaptı. İşte detaylar…

İngiltere, Brexit’ten bu yana en büyük ticari anlaşmasına imza attı. Cuma günü hükümet, Trans-Pasifik Ortaklığı için 11 üyeli Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşmaya katılacağını ve toplam GSYİH'sı 11 trilyon £ olan bir bölgeye erişimin kilidini açacağını söyledi.

İngiltere, bunun ülkenin Brexit sonrası en büyük ticaret anlaşması olduğunu ve 2018'de yürürlüğe girmesinden bu yana CPTPP'ye katılan ilk Avrupa ülkesi olduğunu belirtiyor. Başbakan Rishi Sunak anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve bunun İngiltere'yi dinamik ve büyüyen Pasifik ekonomileri grubunun merkezine koyduğunu söyledi.

BREXIT SONRASI ÖZGÜRLEŞEN İNGİLTERE YENİ PAZARLARA AÇILIYOR

oingiltere-brexitten-ayrildiktan-bu-yana-en-buyuk-ticaret-anlasmasina-imza-atti.png

İngiltere Başbakanı Rushi Sunak, "Açık ve serbest ticaret yapan bir ülkeyiz ve bu anlaşma, Brexit sonrası özgürlüklerimizin gerçek ekonomik faydalarını gösteriyor" dedi. "İngiliz işletmeleri artık Avrupa'dan Güney Pasifik'e kadar pazarlara benzersiz erişimin keyfini çıkaracak” ifadelerini ekledi. Ticaret bloğu diğerlerinin yanı sıra Kanada, Meksika, Japonya, Avustralya, Vietnam, Singapur ve Malezya'yı kapsıyor. Anlaşmanın, Parlamento ve 11 üye ülkenin nihai onayından sonra yıl sonuna kadar resmen imzalanması bekleniyor.

Ticaret anlaşması, Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan, ancak eski Başkan Donald Trump'ın ABD'nin müdahalesini rafa kaldırmasının ardından dağılan, artık feshedilmiş olan Trans-Pasifik Ortaklığı veya TPP'den çıktı.

YENİ ANLAŞMA, İNGİLTERE’YE BİRÇOK TİCARİ FAYDA SAĞLAYACAK

İngiltere, anlaşmanın yiyecek, içecek ve araba ihracatı üzerindeki tarifeleri azaltacağını ve yaklaşık 500 milyon kişilik bir pazara erişim sağlayacağını belirtti. Ayrıca Birleşik Krallık, ticaret bloğuna katıldığında küresel GSYİH'nın %15'i değerinde olacağını söyledi.

İngiltere, CPTPP'ye katılmanın uzun vadede ekonomisini 1,8 milyar sterlin artıracağını ve 2019 seviyelerine kıyasla ücretleri 800 milyon sterlin artıracağını tahmin ediyor. Ticaret Bakanı Kemi Badenoch, anlaşmanın İngiltere'nin "Brexit sonrası özgürlüklerini dünya çapında yeni pazarlara ulaşmak ve ekonomimizi büyütmek için kullandığına dair güçlü bir sinyal" verdiğini söyledi.