İran Savaşı Rafları Vurdu! Calbee Ambalajlarını Siyah Beyaza Çeviriyor

İran Savaşı Rafları Vurdu! Calbee Ambalajlarını Siyah Beyaza Çeviriyor

Orta Doğu’daki gerilimin ardından yükselen petrol fiyatları ve nafta krizi, gıda sektörünü vurdu. Japon atıştırmalık devi Calbee, mürekkep tedarikindeki sorun nedeniyle bazı ürünlerinde siyah beyaz ambalaja geçeceğini açıkladı.

İran savaşı sonrası artan petrol fiyatları ve derinleşen nafta krizi, yalnızca enerji ve petrokimya sektörünü değil, gıda devlerini de etkilemeye başladı. Japonya merkezli atıştırmalık üreticisi Calbee, yaşanan hammadde sıkıntısı nedeniyle dikkat çeken bir karar aldı. Şirket, patates cipsi başta olmak üzere bazı popüler ürünlerinde renkli ambalaj yerine siyah beyaz tasarıma geçileceğini duyurdu.

Kararın, 25 Mayıs’tan itibaren sevk edilecek 14 üründe uygulanacağı açıklandı. Bu adım, küresel tedarik zincirindeki kırılmanın market raflarına doğrudan yansıması olarak değerlendiriliyor.

Mürekkep Tedarikinde Nafta Krizi

Nikkei Asia’nın haberine göre; ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından petrol fiyatlarında yaşanan sert yükseliş, petrokimya sektöründe maliyetleri artırdı. Mürekkep üretiminde kullanılan çözücü ve reçinenin temel hammaddesi olan nafta tedarikinde yaşanan sıkıntı, ambalaj üreticilerini zor durumda bıraktı.

Calbee, hammaddelerin istikrarlı şekilde temin edilememesinin temel nedenini “Orta Doğu’daki gerilimler” olarak açıkladı. Şirket yetkilileri, üretim sürekliliğini sağlamak adına ambalaj tasarımlarında sadeleşmeye gittiklerini bildirdi.

Bu gelişme, savaşın dolaylı etkilerinin günlük tüketim ürünlerine kadar uzandığını gözler önüne serdi.

Renkli Ambalajlar Tarih mi Oluyor?

Calbee’nin aldığı karar, sektör genelinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanıyor. Şirket, uygulamayı yalnızca yüksek satış hacmine sahip ürünlerle sınırlı tutarak etkisini kontrol altına almayı hedefliyor. Ancak uzmanlar, benzer adımların diğer markalar tarafından da atılabileceğine dikkat çekiyor.

Gıda üreticisi Itoham Yonekyu Holdings’in Başkanı Hiroyuki Urata, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Renkli ambalajların gelecekte sürdürülebilirliği zorlaşacak” ifadelerini kullandı. Urata, artan maliyet baskısının firmaları daha sade, hatta siyah beyaz tasarımlara yöneltebileceğini belirtti.

Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren temsilciler ise mürekkep maliyetlerindeki artışın kısa vadede düşmesinin zor göründüğünü vurguluyor.

Diğer Üreticiler de Harekete Geçti

Krizin etkisi yalnızca Calbee ile sınırlı değil. Orta ölçekli bir içecek üreticisinin, büyük markalar için ürettiği 15 probiyotik içecek ürününde ambalaj baskılarının bir kısmını kaldırma kararı aldığı bildirildi. Böylece hem maliyetlerin düşürülmesi hem de hammadde tasarrufu hedefleniyor.

Uzmanlara göre petrol fiyatları, nafta krizi ve ambalaj maliyetleri arasındaki doğrudan ilişki, önümüzdeki aylarda daha fazla markanın tasarım değişikliğine gitmesine yol açabilir. Özellikle yüksek hacimli ürünlerde baskı sayısının azaltılması ya da tek renkli tasarımlara geçilmesi gündemde.