İstanbul’da Kentsel Dönüşüm ve Deprem Yasası İçin Şura Düzenlendi

İstanbul’da Kentsel Dönüşüm ve Deprem Yasası İçin Şura Düzenlendi

İstanbul’da düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nda yeni yasama yılında meclise sunulacak kentsel dönüşüm ve deprem yasasının yol haritası belirlendi. Şurada 6 komisyon kuruldu ve Türkiye’nin deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm için çözüm...

İstanbul’da deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm şurası, Türkiye’yi deprem felaketlerine hazır hale getirmek için geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Şuraya sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, bilim insanları ve uzmanlar katıldı. Şura kapsamında 6 komisyon kuruldu ve kentsel dönüşümün önündeki engellere yönelik hukuki düzenlemeler, deprem yasasının altyapısını oluşturacak konular görüşüldü.

6 Komisyon Kuruldu

Şurada 6 başlıkta Türkiye’nin deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm için çözüm önerileri masaya yatırıldı. Bu başlıklar şöyle:

  • Deprem Riskinin Azaltılması İçin Yapılması Gerekenler
  • Kentsel Dönüşümün Önündeki Engellerin Kaldırılması
  • Kentsel Dönüşümde Sosyal Politikaların Geliştirilmesi
  • Kentsel Dönüşümde Finansman Modellerinin Oluşturulması
  • Kentsel Dönüşümde Teknolojik Altyapının Güçlendirilmesi
  • Kentsel Dönüşümde Katılımcılık ve Farkındalık Artırılması

Bu komisyonlarda birtakım insanlar oturdu, konuştu, daldıran şeklinde değil, pratiğe yansıyan, mevzuatı etkileyen, mevzuata yansıyan, mevzuatı değiştiren, yeni eklemeler yapan bir netice olarak ortaya çıkacağını düşünüyoruz.

Yeni Yasama Yılında Meclise Sunulacak

Şurada ayrıca yeni yasama yılında meclis genel kuruluna sunulacak kentsel dönüşüm ve deprem yasasının yol haritası da çizildi. Şuradaki rapor arkadaşlarımız genel sekreter bunları hepsine derleyip toparlayıp bir metne büründürecekler. Bu metin, yeni yasama yılında meclise sunulacak olan kentsel dönüşüm ve deprem yasasının temelini oluşturacak.

Şuramızın ortaya çıkartacağı görüşler, kentsel dönüşüm süreçlerine katacağı yeni fikirler, yeni perspektifler, yeni vizyonlar bunlar bizim için çok önemli olacak. Bir aylık bir süre içerisinde de zannediyorum bunun çok somut örneklerini görürüz.

Şura sonrasında yapılan basın toplantısında konuşan yetkililer, kentsel dönüşüm ve deprem yasasının Türkiye’nin depreme karşı dayanıklılığını artıracağını ve vatandaşların yaşam kalitesini yükselteceğini belirtti. Şura, deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm konusunda farkındalık yaratmak ve toplumsal mutabakat sağlamak amacıyla düzenlendi.