İzin kullanırken bu detaya dikkat!

İzin kullanırken bu detaya dikkat!

Doğum izni kullanacak birçok çalışan ne kadar izin kullanacağını tam olarak bilmiyor.

Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda  'Doğum izni yıllık izni etkiler mi?' sorusunu yanıtlıyor. İşte o soru ve yanıtı...

Doğum yapan kadın işçi, öncelikle doğum öncesi ve doğum sonrası için tekil gebeliklerde 16 hafta süren analık raporu boyunca izinli olacaktır. Analık raporu sona erdikten sonra İş Kanunu'nda kendisine verilmiş diğer izin haklarını kullanır. Bunlardan biri, doğum raporunun bitiminden itibaren 6 aya kadar kullanabildiği ücretsiz doğum iznidir. Peki ücretsiz doğum izni kullanan işçinin, yıllık izin hakkedişinde ücretsiz izinli olduğu süreler dikkate alınır mı?

Yıllık izin bakımından çalışılmış olarak sayılan sürelere açıklık getiren 4857 sayılı İş Kanunu'nun 55. maddesinde doğum izinleri de yer almaktadır: "Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller, Madde 55: - Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır: ... b) Kadın işçilerin 74'üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler, ..." Yani bu maddeye göre doğumdan önce ve sonra kullanılan 16 haftalık ücretli izin süresi çalışılmış gibi kabul edilecek ve yıllık izin ve kıdem hesaplamasında dikkate alınacak, diğer yandan ücretsiz izinli olduğu dönem ise çalışmamış gibi kabul edilerek yıllık izin ve kıdem hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.