Kalkınma Yolu Projesi’nde 'İmza' Tartışması Son Buldu: Irak Ulaştırma Bakanı Vehb Haseni Konuştu!

Kalkınma Yolu Projesi’nde 'İmza' Tartışması Son Buldu: Irak Ulaştırma Bakanı Vehb Haseni Konuştu!

Türkiye ile Irak arasında Ankara'da düzenlenen çoklu imza töreninde, Kalkınma Yolu Projesi mutabakat zaptının imzalanması sırasında yaşanan aksaklık kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

Türkiye ile Irak arasında Ankara'da düzenlenen çoklu imza töreninde, Kalkınma Yolu Projesi mutabakat zaptının imzalanması sırasında yaşanan aksaklık kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Tartışmaların odağındaki Irak Ulaştırma Bakanı Vehb Haseni, yaptığı yazılı açıklamayla iddialara yanıt verdi. Haseni, yaşananların İran'dan alınan talimatla ilgisi bulunmadığını, durumun tamamen teknik ve protokol süreçlerinden kaynaklandığını belirterek mutabakat zaptının aynı gün içinde imzalandığını duyurdu.

"TEKNİK VE PROTOKOL KAYNAKLI AKSAKLIKLAR YAŞANDI"

Irak Ulaştırma Bakanı Vehb Haseni, Ankara'da gerçekleştirilen zirve sırasındaki törende mutabakat zaptının ilk etapta imzalanmamasına ilişkin açıklamasında, görüşmeler esnasında nihai metnin hazırlanma sürecine dair birtakım teknik ve protokol aksaklıkları ile karşılaşıldığını ifade etti.

Törendeki anlık duraklamanın kamuoyuna yanlış aksettirildiğini belirten Bakan Haseni, durumun asılsız iddialara malzeme edildiğini söyleyerek sürece açıklık getirdi.

"MUTABAKAT ZAPTI AYNI GÜN İMZALANDI"

Irak Ulaştırma Bakanlığı'nın Kalkınma Yolu Projesi için gerekli tüm yasal ve resmi prosedürleri eksiksiz tamamladığını vurgulayan Haseni, projenin ülkesi adına stratejik bir vizyon taşıdığını belirtti. Bakan Haseni, çerçeve mutabakat zaptının pürüzlerin giderilmesinin ardından yine aynı gün içerisinde resmi olarak imzalandığını hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu:

"Bakanlığımız, Kalkınma Yolu Projesi'ni Irak'ın stratejik konumunu pekiştirecek ve bölgemize katkı sağlayacak ulusal bir vizyon doğrultusunda kararlılıkla sürdürmektedir."

İRAN TALİMATI VE Şİİ BEDİR ÖRGÜTÜ İDDİALARINA YANIT

28 Temmuz'da gerçekleşen imza töreninde yaşanan gecikme üzerine basında geniş yer bulan spekülasyonlarda; Irak Ulaştırma Bakanı Vehb Haseni'nin İran'a yakın Şii Bedir Örgütü ile bağlantılı olduğu ve tören esnasında telefonuna gelen mesajla İran Dışişleri Bakanlığı'ndan talimat alarak imzadan kaçındığı öne sürülmüştü.

Bakan Haseni, yaptığı son resmi açıklamayla bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını belirterek, projenin arkasında durduklarını kesin bir dille beyan etti.