Kanada'dan TikTok yasağı

Kanada'dan TikTok yasağı

AB ve ABD'nin ardından Kanada da devlet yetkililerinin telefonlarında TikTok uygulamasının kullanmasına yasak getirdi.

Kanada hükümeti Çinli Tiktok uygulamasının veri toplama yöntemlerini güvensiz bulduğu için tüm cihazlarda yasaklanması kararı verildi. Aralık ayında ABD, geçen hafta ise Avrupa Komisyonu TikTok hakkında aynı kararı almıştı.

Yasakla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kanada Başbakanı Justin Trudeau: "Bu attığımız ilk adım ve atmamız gereken tek adım olabilir. Kanada'da pek çok kişi ve işletme hükümetin aldığı bu karar kapsamında kendi verilerinin güvenliğini düşünüp, bu yönde karar alabilir" ifadelerini kullandı.

Kanada'nın federal ve yerel kişisel gizlilik konusunda düzenleyici kurumları, platformun kişisel bilgileri toplaması, kullanması ve ifşa etmesiyle ilgili endişeler nedeniyle Çinli ByteDance Ltd firmasına ait uygulamayı birlikte inceledikleri belirtildi. Kanada'nın hamlesi, son yıllarda Ottawa'nın Çin'in seçimleri etkilemeye çalıştığı ve hava ve deniz gözetleme faaliyetleri yürüttüğü yönündeki suçlamaları gibi çeşitli nedenlerle gerginleşen Çin-Kanada ilişkilerinde yeni bir sorun olmak potansiyeli taşıyor.

Bytedance açıklamada bulundu

Tiktok uygulamasının sahibi olan Bytedance ise söz konusu karar sebebiyle hayal kırıklığında uğradıklarını söyledi. Uygulama tarafından yapılan yazılı açıklamada yasağın hangi spesifik güvenlik endişesiyle alındığının belirtilmediği vurgulandı.