Kılıçdaroğlu’ndan İmamoğlu Göndermesi: “Talimatı Genel Başkan Verir”
Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de yaptığı sert konuşmada parti içindeki tartışmalara noktayı koydu. Özgür Özel’e isim vermeden yüklenen Kılıçdaroğlu, “CHP vesayet kabul etmez” sözleriyle dikkat çekti.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde sular bir kez daha ısındı. TBMM’de Özgür Özel’in grup toplantısı konuşması sürerken, mutlak butlan kararı sonrası yeniden genel başkanlık koltuğuna oturan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de partililere hitap etti. Konuşmasında birlik ve temizlik vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, isim vermeden Özgür Özel’i hedef aldı. Özellikle Silivri’de tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu üzerinden yürütülen tartışmalara değinmesi, salonda dikkatle takip edildi.
“CHP Vesayet Kabul Etmez”
Konuşmasının en çarpıcı bölümünde Kılıçdaroğlu, parti içindeki “talimat” iddialarına sert çıktı. Özgür Özel’in, Ekrem İmamoğlu’ndan yönlendirme aldığı yönündeki kulis iddialarına gönderme yapan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:
“CHP vesayet kabul etmez. Vesayet altında görev yapmaz. Kimse talimat alıp onu meydanlarda dillendirmez. Bunu genel başkan yapar”
Bu sözler, parti içindeki güç mücadelesinin yeni bir aşamaya taşındığı şeklinde yorumlandı. Kılıçdaroğlu’nun özellikle “genel başkan” vurgusu yapması dikkat çekti.
“Arınacağız, kirlilikten arınacağız”
Kılıçdaroğlu konuşmasında parti içi tartışmaların odağına yerleşen kurultay sürecine de değindi. CHP’nin tarihine ve köklü geçmişine atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, parti içinde para ve çıkar ilişkilerine asla izin verilmeyeceğini belirtti.
“Arınacağız, arınacağız; kirlilikten arınacağız. Temiz siyaset yapacağız. Kirli olanların tamamının işine son vereceğiz.”
Bu sözlerle birlikte kurultay sürecine yönelik eleştirilere de yanıt veren Kılıçdaroğlu, CHP’nin ahlaki üstünlüğünü koruyacağını vurguladı.
“Hiçbir CHP Genel Başkanı Yurt Dışına Gidip…”
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında dış politika ve Türkiye’nin uluslararası itibarı da geniş yer buldu. Yurt dışı temaslarına ilişkin eleştirilere üstü kapalı yanıt veren Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Hiçbir CHP genel başkanı yurt dışına gidip bize neden yardım yapmıyorsunuz diyemez. 7 düvele mücadele etmiş olan bir partinin elemanları nasıl yurt dışına gidip de bizi yalnız bırakıyorsunuz diyebilir.”
Bu sözler, son dönemde yapılan yurt dışı temaslarına yönelik tartışmaların merkezine oturdu. CHP’nin emperyalizme karşı verdiği tarihi mücadeleyi hatırlatan Kılıçdaroğlu, partinin dış dünyada da onurlu bir duruş sergilemesi gerektiğini belirtti.
“Beşli Çetelerden Hesap Sormasam Namerdim”
Konuşmanın bir diğer dikkat çeken başlığı ise ekonomik ve siyasi hesaplaşma mesajları oldu. Kılıçdaroğlu, kamuoyunda sıkça dile getirdiği “beşli çete” vurgusunu yineledi:
“Bu milletin hakkını hukukunu yiyen beşli çetelerden hesap sormasam namerdim. Uyuşturucu baronlarından, hesap sormasam namerdim.”
Sert tonuyla öne çıkan bu ifadeler, salonda alkışlarla karşılandı. Kılıçdaroğlu ayrıca medya sahiplerine yönelik eleştirilerde bulunarak, “Sahibi Londra'da olan bazı TV sahipleri var” sözleriyle dikkat çekti.
“Oğlum sen doğru dur, eğri belasını bulur”
Konuşmasının son bölümünde duygusal bir an yaşandı. Rahmetli babasının sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, siyasette hesap verebilirliğin önemine vurgu yaptı:
“Rahmetli babam ‘oğlum sen doğru dur, eğri belasını bulur’ derdi.”
Partililere birlik çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, gençlere de özel bir mesaj verdi ve sosyal medya manipülasyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
“Unutmayın Ankara'da bir Kemal abiniz var” sözleri ise salonda uzun süre alkışlandı.