Kiracılar ve ev sahipleri bu ayrıntıyı bilmiyor! Kiracıların hakları arasında bu madde de yer alıyor!

Kiracılar ve ev sahipleri bu ayrıntıyı bilmiyor! Kiracıların hakları arasında bu madde de yer alıyor!

Kahramanmaraş depremi on bir ilde etkili oldu ve milyonlarca kişinin doğrudan etkilenmesine sebebiyet verdi. Yaşanan depremin ardından uzmanlar, kiracıları ve ev sahiplerini bilmedikleri konular için uyarmaya devam ediyor.

İki büyük depremin meydana gelmesi ile binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremler nedeni ile on bir ilimizde binlerce bina yıkılırken, binlerce binanın da ivedilik ile yıkılmasına karar verildi. Hasar tespit çalışmaları devam ederken, çalışmaların yapıldığı binaların da sağlam olmadığı açıkça görülüyor.

Uzman isimler, kiracıların oturdukları evler ile ilgili olarak bilinmeyen ya da çok az kişi tarafından bilinen önemli hususlara dikkat çekti. Kiracıların haklarını tam olarak bilmesi durumunda, ev sahiplerinin üzerine düşenleri yapmadığında tazminat haklarının olduğu açıklandı. Binlerce kişiyi ilgilendiren bu konunun detayları da uzman isim tarafından paylaşıldı.

ÖNCELİKLİ OTURMA HAKKI KİRACININ

ev-sahibi-kiraci.jpg

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, kiracıların depremde hasar alan daireler için sahip olduğu hakları belirtti. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu tarafından yapılan açıklamalarda şu cümleler yer aldı; ‘’İçerisinde sözleşmeli kiracı bulunan ev, sonrası hasar aldığı için oturmaya uygun değil ise, kiracı sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir ayrıca, tadilat sonrası ilk kullanım hakkı için öncelik kiracıya aittir. Kiracılar da bilirkişiden sağlamlık raporu alabilir.”

KİRACIYA TAZMİAT ÖDENEBİLİR

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu kiracıların hakları ile ilgili açıklamalarına şu şekilde devam etti; ‘’Kiralanan sağlam değilse, bu bir ayıptır çünkü, kiraya veren sözleşme süresince kiralananı sözleşme amacına uygun bulundurmakla yükümlüdür. Şayet kiralananın makul sürede güçlendirilmesi mümkün değilse kiracı sözleşmeyi feshedebilir. Buna karşılık kiraya veren de kiralananı güçlendirmek, onarmak ister ve bu sürede kiralananın kullanımı mümkün olmazsa sözleşmeyi mahkeme kararı ile sona erdirebilir. Kiraya veren bu nedenle sözleşmeyi sona erdirirse güçlendirme çalışması bittikten sonra kiralananı önceki kiracıya önermek zorundadır. Bunu yapmadan başkasına kiralarsa tazminat öder.’’