Kolombiya'dan Kudüs kararı! İsrail Büyükelçiliği 46 yıl sonra taşındı, Filistin tepki gösterdi
Kolombiya'nın İsrail'deki büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdığı bildirildi. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması kapsamında atılan adım, Filistin yönetiminin tepkisine neden oldu.
Kolombiya'nın İsrail'deki büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdığı bildirildi. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması kapsamında atılan adım, Filistin yönetiminin tepkisine neden oldu.
Kolombiya ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerde yeni bir gelişme yaşandı. Kolombiya Devlet Başkanı Abelardo de la Espriella yönetiminin aldığı kararla büyükelçilik Kudüs'e taşındı. Açılış törenine İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile Kolombiyalı mevkidaşı Omar Bula Escobar katıldı. Kararla birlikte eski Cumhurbaşkanı Gustavo Petro döneminde askıya alınan ilişkilerde yeni bir süreç başladı.
Kolombiya Büyükelçiliği 46 yıl sonra Kudüs'te açıldı
Kolombiya, 1980 yılında Kudüs'teki diplomatik temsilciliğini Tel Aviv'e taşımıştı. 14 Ekim 2026'da yapılan açılışla büyükelçilik 46 yıl sonra yeniden Kudüs'e döndü.
Kudüs'ün batı kesiminde bulunan yeni binanın açılışında iki ülkenin dışişleri bakanları hazır bulundu. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Kolombiya Cumhurbaşkanı Abelardo de la Espriella'ya kararından dolayı teşekkür etti.
Saar, De la Espriella'nın seçim öncesinde kendisine büyükelçiliği Kudüs'e taşıma sözü verdiğini de aktardı.
Gustavo Petro dönemindeki kararlar değiştirildi
Kolombiya'nın eski Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını gerekçe göstererek Mayıs 2024'te diplomatik ilişkileri kesmişti.
Ağustos 2026'da göreve başlayan Abelardo de la Espriella ise İsrail ile ilişkileri yeniden kurdu. İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının yeniden yürürlüğe alınması da bu süreçte kararlaştırıldı.
Böylece Kolombiya yönetimi, Petro döneminde İsrail'e yönelik uygulanan diplomatik ve ticari politikaları değiştirmiş oldu.
Filistin'den Kolombiya'nın Kudüs kararına tepki
Filistin Dışişleri Bakanlığı, Kolombiya'nın büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına karşı çıktı.
Bakanlık, kararın uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olduğunu savundu. Açıklamada özellikle BM Güvenlik Konseyinin 476 ve 478 sayılı kararlarına dikkat çekildi.
Filistin yönetimi, Kudüs'ün hukuki ve tarihî statüsünü değiştirmeye yönelik kararların geçersiz olduğunu belirtti.
Kudüs'ün statüsü uluslararası alanda tartışılıyor
İsrail, 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs'ü de kapsayacak şekilde 1980 yılında kenti başkenti ilan etti. Ancak bu karar uluslararası toplumun büyük bölümü tarafından tanınmadı.
Birçok ülke, Kudüs'ün nihai statüsünün İsrail-Filistin müzakereleriyle belirlenmesi gerektiği görüşünü sürdürüyor.
Kolombiya, son kararla Kudüs'te büyükelçilik açan 10. ülke oldu.