Kredi kartı kullanıcıları dikkat! Aidat ödemelerinizi tek başvuru ile geri alabilirsiniz!

Kredi kartı kullanıcıları dikkat! Aidat ödemelerinizi tek başvuru ile geri alabilirsiniz!

Ekonomik şartların ağırlaşmasının ardından giderek daha fazla talep gören kredi kartı ürünlerine ilişkin açıklamalarda bulunan uzmanlar, aidat ödemelerinin geri alınabileceğine işaret etti.

Yüksek enflasyon başta olmak üzere birçok ek faktörün de etkisi ile nakde olan ihtiyaçları giderek artan tüketiciler, bankaların kredi ve kredi kartı ürünlerine yönelmeye başladı. Bankalar tarafından ortaya konan istatistiklere göre özellikle kredi kartı kullanımları, son yılların en üst seviyelerine ulaştı. Bu durumun çok büyük bir borç yükünü de beraberinde getirdiğine dikkat çeken bankalar, ödenmeyen borçlar sebebi ile icralık olan kişi sayısının da giderek artığını vurguladı.

Kredi kartı kullanımlarına ilişkin istatistikler giderek şaşırtıcı seviyelere ulaşırken bankaların bu süreçte talep ettikleri yüksek kart aidatı ödemeleri de tartışılmaya başlandı. Bu noktada devreye giren uzmanlar, kart aidatı ödemelerinin sanıldığı gibi zorunlu olmadığını hatta geçmiş dönemlerde ödenmiş olan aidatların dahi geri talep edilebileceğini ifade etti.

TÜKETİCİ HAKLARI SAYESİNDE GERİ ALINABİLİR!

Günümüzde kredi kartı hizmeti sunan birçok özel banka ve kamu bankaları, yıllık kart kullanma ücretinin de ödenmesi gerektiği konusunda bilgilendirmelerde bulunmaktalardır. Bankadan bankaya ve kullanılan kart ürününün özelliklerine göre değişkenlik gösteren aidat ücretleri, son dönemlerde fahiş seviyelere ulaşmıştır. Hali hazırda darda olan vatandaşları daha da köşeye sıkıştıran bu durum çeşitli tartışmalara sebebiyet verirken uzmanlar kredi kartı ürünleri için aidat ödeme zorunluğunun her zaman için bulunmadığını ifade etti.

Tüketici hakları kanunları gereğince kart aidatlarının ödenme zorunluluğunun bulunmadığını ifade eden yetkililer, bu noktada dikkat edilmesi gereken konunun kart sözleşmeleri olduğunu belirtti. Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre sözleşmede aksi belirtilmediği süre aidat ödemelerinin talep edilemeyeceği hatta sözleşmeye aykırı olarak tahsis edilen aidat ücretlerinin de geri alınabileceği bildirildi.

KREDİ KARTI AİDAT ÖDEMELERİ NASIL GERİ ALINIR?

kredi-karti-kullanicilari-dikkat-aidat-odemelerinizi-tek-basvuru-ile-geri-alabilirsiniz.png

Ödenmiş aidatların geri alınabilmesi için 3 farklı yöntem bulunmaktadır. İlk yönteme göre kart hizmeti alınılan bankalara doğrudan müracaat edilebilir. İkinci yönteme göre ise Tüketici Hakem Heyeti’ne şahsen müracaat edilerek aidat ücretinin geri alınması için başvuru oluşturulabilir. Son yönteme göre ise aidat geri ödemesi için e- devlet sistemi üzerinden iade talebi oluşturulabilir. Bunun için e- devlet sisteminin açılan ekranına “TUBİS” yazılması yeterlidir.