Mahkemesiz ad soyad değişikliği nasıl yapılır?

Mahkemesiz ad soyad değişikliği nasıl yapılır?

Milyonlarca vatandaş ad-soyad değişikliği yapmanın yollarını arıyor. Mahkemeye başvurmadan bu işlemi yapmak isteyenler araştırmalarını sürdürürken izlenecek adımlar ise açıklandı.

Mahkemesiz ad soyad değişikliği nasıl yapılır? - Adı ya da soyadından memnun olmayan pek çok vatandaş nasıl değişiklik yapabileceğini araştırıyor. Ad soyad değişikliği başvurusu için mahkemelere başvurmak istemeyen vatandaşlar ise farklı çözüm yolları arıyor.

AD-SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ

Mahkeme kararı olmaksızın bir defa olmak üzere isim soyisim değişikliği yapma şansını tanıyan e-Devlet sistemi, elektronik ya da mobil imza sahibi vatandaşlar tarafından kullanılabiliyor. e-Devlet kapısı üzerinden isim değişikliği için başvuru yapılabiliyor. E-Devlet sistemi üzerinden ad-soyad değişikliği başvurusu yapmak isteyenler, sistem girişini yaptıktan sonra gerekli adımları izleyerek işlemlerini tamamlayabiliyor.

E-DEVLET AD-SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-hizmetleri üzerinden 'İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması' hizmetini e-Devlet kapısı sistemine taşıdı. Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı olmadan il veya ilçe idari kurulu tarafından değişiklik talep edilebilecek.

screenshot-5.jpg

E-DEVLET İSİM DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Ad ve soyad değişikliği başvurusu hakkında bilgi almak isteyenler, isim soy isim değişikliği için gerekli evrakları ve başvuru şartlarını araştırmaya başladı. E-Devlet kapısı üzerinden yapılabilecek işlemler ise şu şekilde sıralanıyor;

  • E-Devlet sistemine giriş yapınız
  • Arama kısmına 'Ad ve Soyadı' yazdıktan sonra 'İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması' seçeneğine tıklayınız
  • Daha sonra 'Mobil İmza' ya da 'Elektronik İmza' onayınız gerekecektir. İstenen girişi yaptıktan sona başvuru ekranı açılacaktır.

İSİM-SOYİSİM DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN