Marmara Denizi’nde olan 10 depremin öncü deprem olup olmadığını Japon deprem uzmanı açıkladı!
Marmara Denizi’nde 4 günde 10 deprem olmasının ardından vatandaşlar depremlerin öncü deprem olup olmadığını merak etmeye başlamıştı. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moruwaki, bu konuda açıklama yaptı.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 47 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremlerin ardından tüm Türkiye’yi bir deprem endişesi sarmaya başladı. Aktif fay hattında olan Türkiye için deprem kaçınılmaz bir gerçek iken, şimdilerde ise deprem olacak olan bölgelere ilişkin uzmanlardan sık sık uyarı gelmeye başladı. O bölgelerden biri olan Marmara Bölgesi’nde ise son 4 güne 10’dan fazla deprem yaşandı.
Gerek nüfus yoğunluğu, gerek sanayileşme, gerekse güvenlik sorunu oluşturabileceği gerekçesiyle İstanbul nezdinde Marmara Bölgesi’ni sürekli uyaran uzmanlardan biri olan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moruwaki, Marmara Denizi’nde 6-9 Mart tarih aralığında büyüklüğü 1.2 ile 4.2 arasında değişen 10 deprem meydana geldiğini açıkladı. Bu depremlerin büyük Marmara Depremi’nin habercisi olup olmadığını açıklayan Yoshinori Moruwaki, Habertürk’te konuştu. İşte Yoshinori Moruwaki’nin açıklamaları…
“KORKULMASIN AMA HAZIRLIKLI OLUNSUN”
Depremlerin öncü depremler olmadığını düşünen Yoshinori Moruwaki, “Korkulmasın ama hazırlıklı olunsun. Bir gün gelecek. Bunu ben 10 senedir devamlı söylüyorum. 30 sene içinde yüzde 60, 7.5 gibi yani 1999'un depremi gibi deprem bekliyoruz” diye konuştu. Ardından kırılmaların birbirlerini tetiklediğini tıpkı bir domino gibi birbirini etkilediklerini belirten Yoshinori Moruwaki, Türkiye’nin büyük Marmara depremine doğru gittiğini açıkladı. Ardından Yoshinori Moruwaki, şunları söyledi:
“3 sene önce Silivri tarafından deprem başladı sonra Elazığ, Bingöl, sonra tekrar Elazığ... Aynı zamanda İzmir tarafında Manisa, Muğla... Sonra da Kahramanmaraş ve Hatay. Ben 32 senedir Türkiye'deyim bu kadar hareket yoktu. Kahramanmaraş depremlerinde enerjinin boşaltıldı. Ancak Elazığ, Bitlis civarı için risk devam ediyor.”
“200-250 SENEDİR KIRILMAYAN NOKTALARI VAR”
Beklenen Marmara depremine ilişkin Bursa’yı da uyaran Yoshinori Moruwaki, “Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Düzce tarafından Güney kolu var. Bursa var altında. Ben her zaman Bursa'nın tehlikeli olduğunu söylüyorum. 200-250 senedir kırılmayan noktaları var” diye konuştu. İstanbul’un riskli bölgelerine de işaret eden Yoshinori Moruwaki, şunları söyledi:
“Boğaz'ın iki kenarı zemin olarak kaya. Kaya olduğunda deprem hızlı ve dalga az gidiyor. 1999 depreminde buralarda hasar yoktu ama Avcılar'da hasar çoktu. Ama zemin yumuşaksa deprem yavaş gidiyor ve dalga büyüyor. Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece... Deniz kenarı ve yumuşak zemin.”