MEB Bakanı Yusuf Tekin’den önemli açıklamalar: Sınıf tekrarı, deprem bölgesi ve açık lise

MEB Bakanı Yusuf Tekin’den önemli açıklamalar: Sınıf tekrarı, deprem bölgesi ve açık lise

MEB Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim-öğretim yılında ortaöğretimde sınıf tekrarının mümkün olacağını, deprem bölgesindeki eğitim çalışmalarının devam ettiğini ve açık liseye geçişlerin zorlaştırılacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2023-2024 eğitim-öğretim yılına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tekin, ortaöğretimde sınıf tekrarının mümkün olacağını, deprem bölgesindeki eğitim çalışmalarının devam ettiğini ve açık liseye geçişlerin zorlaştırılacağını söyledi.

Ortaöğretimde sınıf tekrarı mümkün olacak

Bakan Tekin, Ankara’da Başkent Öğretmenevi’nde medya kurumlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Tekin, bakanlık olarak motivasyonu yüksek, öz güven sahibi, merak eden, sorgulayan, analiz yapabilen ve aynı zamanda erdemli, merhametli, vicdan sahibi gençler yetiştirmenin en öncelikli hedefleri olduğunu belirterek, “Bir taraftan köklerimizle bağımızı güçlendirirken diğer taraftan yeni ufukları hedefleyen bir süreç yönetmeyi ve her alanda geçmiş, bugün ve gelecek arasında sağlam köprüler kurmayı önemsiyoruz. Ülkemiz sahip olduğu değerleriyle, birikimiyle, hedefleriyle ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla gerçekten büyük bir ülkedir” dedi.

Tekin, ortaöğretimde okul terkleriyle ilgili sorunlar yaşandığını ve yeni eğitim öğretim yılı başlamadan ilgili mevzuatta yapılacak değişikliklerin kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Lise öğretmenlerinin de konuya ilişkin görüş belirttiğini açıklayan Tekin, “Özellikle liselerde sınıf tekrarının olmamasından kaynaklanan sorunlardan söz edildi. Bu zaten bizim de gündemimizdeydi, dolayısıyla bununla ilgili bir tedbir alacağız. Yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir süreç söz konusu olacak” dedi.

Deprem bölgesinde eğitim çalışmaları devam ediyor

Deprem bölgesindeki eğitim çalışmalarına da değinen Tekin, bölgedeki öğretmenler için bir iletişim ağı kurduklarını, yeni atanan 192 bin öğretmenin tamamının arandığını ve barınma ile diğer hususlardaki ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.

Deprem bölgesinde 11 bin civarında dersliğin yıkıldığını ya da kullanılamaz durumda olduğunu hatırlatan Tekin, “400 civarında derslik çelik yapı inşa edip 1 Eylül tarihi itibarıyla eğitim-öğretime bunlarla başlayacağız. 2’ncisi hem üretim imkanı açısından hem bütçe olanakları açısından ikinci bir faz olarak da toplam 4 bine yakın çelik yapı yapmayı planlıyoruz, onların bir kısmını da şubat ve önümüzdeki eylül ayında yetişecek şekilde planlamamızı yaptık. Dolayısıyla 1 Eylül tarihi itibarıyla eğitim öğretim yılını sorunsuz bir şekilde başlatacak tedbirlerimizi aldık” diye konuştu.

Ayrıca deprem bölgesinde zarar gören yaklaşık 45 bin dersliğin onarımının tamamlandığını aktaran Tekin, bölgedeki öğrencilerin öğrenme kayıplarına ilişkin, “11 Eylül tarihi itibarıyla da bölgedeki 11 ilin tamamındaki öğrencilerimize yaklaşık 4 haftalık zorunlu bir telafi eğitim programı başlamış olacak, bu eğitime katılmak okullardaki öğrencilerimiz için zorunlu olacak” ifadelerini kullandı.

Açık liseye geçişler zorlaştırılacak

Ayrıca 12’nci sınıfta açık liseye geçmenin yaygınlaştığını vurgulayan Tekin, konuyla ilgili tedbirler alınacağını belirterek, “Bu bizim için çok önemli; hem örgün eğitim çağındaki bir gencimizin yaygın eğitim kurumlarına gitmesini doğru bulmuyoruz, hem de açık okullara devam eden bu çocuklarımız özellikle çok sayıda arkadaşımızın eleştirdiği bu merdiven altı, izinsiz kurslar üzerinden bir hazırlık sürecine devam ediyor. Bu merdiven altı yapılarla mücadele etmek açısından da 11’nci sınıftan 12’ye geçen öğrenciler içerisinden açık liseye erişim, açık liseye nakil süreçlerini zorlaştırarak eğitim verdiğini iddia eden yapılarla da mücadele etmiş olacağız. Dolayısıyla açık liseye geçişleri zorlaştıracağız. Zorunlu haller dışında örgün eğitim çağındaki çocuklarımızın yaygın eğitim kurumlarına gitmesini istemiyoruz” dedi.

Bakan Tekin, ayrıca yeni eğitim-öğretim yılında uygulanacak olan yeni müfredat, mesleki ve teknik eğitim, özel eğitim ve rehberlik hizmetleri, yabancı dil eğitimi, okul güvenliği ve diğer konularda da bilgi verdi. Tekin, tüm eğitim camiasına başarılı bir yıl diledi.