Merkez Bankası'nın 'faiz' kararına 'deprem' etkisi! 50 ve 200 baz puanlık...

Merkez Bankası'nın 'faiz' kararına 'deprem' etkisi! 50 ve 200 baz puanlık...

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremin etkileri hala sürerken ekonomide ne olacağı ise ekonomistler arasında tartışmaları başlattı. Merkez Bankası'nın depremin etkisiyle faiz kararını ne yönde değiştirileceği konuşuluyor.

Türkiye 6 Şubat Pazartesi günü asrın felaketi ile karşı karşıya kaldı. 41 bin can kaybedildi vve binlerce ev yaşanan deprem sonucu adeta tuzla buz oldu.

1652772635496-0-x-0-eyt-son-dakika-emeklilikte-y-001.jpg

Kahramanmaraş merkezli peş peşe gelen depremlerin akabinde Türk televizyonları, radyoları ve dünyanın bir çok yerindeki ana akım medyalarından ortak yayın yapılarak Türkiye'deki depremin ardından AFAD ve Kızılay'a bağış toplandı. Merkez Bankası da bağış kampanyasına katılmış ve Markez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'da 30 milyar TL Merkez Bankası adına bağışını açıklamıştı.

Tüm bunlar elbette Merkez Bankasına gözlerin çevrilmesine sebep olmuş ve Merkez bankasının yeni vereceği faiz kararıı uzman analistler tarafından tartışılmaya başlanmıştı. images.jpg

Bazı yapılan anketlere göre Merkez Bankası için kurumların yedi tanesi perşembe günü politika faizinde 100 baz puan indirim beklerken birer kurum ise 50 ve 200 baz puanlık indirim öngörüyor. Sekiz kurum ise TCMB’nin politika faizini sabit bırakmasını bekliyor olarak belirtildi.

İNDİRİM BEKLENİYOR

Ayrıca ankete katılanlar arasındakin17 ekonomistin tahminlerinin medyanı TCMB’nin bu ay politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,50 seviyesine çekeceğini gösteriyor. Ankete katılan sekiz kurum politika faizinin sabit tutulacağını dokuz kurum ise yeni indirimlerin başlayacağı öngörüldü.