O emeklilerin maaşı alınacak: İşte detaylar

O emeklilerin maaşı alınacak: İşte detaylar

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaklaşık 50 bin emeklinin maaşlarının kesildiğini duyurdu. Kurban Bayramı sonrası, usulsüz emeklilik hakkı elde edenlerin maaşlarında kesintiye gidileceği açıklandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaklaşık 50 bin emeklinin maaşlarının kesildiğini duyurdu. Kurban Bayramı sonrası, usulsüz emeklilik hakkı elde edenlerin maaşlarında kesintiye gidileceği açıklandı. Bu karar, artan şikayetler ve yapılan denetimlerin ardından alındı.

Hangi Emekliler Etkilenecek?

SGK'nın incelemeleri sonucunda sahte sigortalılık veya usulsüz yollarla emeklilik hakkı elde edenlerin maaşları kesilecek. Yapılan denetimlerde tespit edilen kişiler hakkında yasal süreç başlatılacak.

SGK tarafından yapılan denetimlerle usulsüz emeklilik hakkı elde eden kişilere yönelik yasal işlemler başlatıldı. 2023 yılı içinde 50 binden fazla emeklinin maaşı kesildi ve haklarında yasal süreç başlatıldı.

Sahte Sigortalılık ve Sonuçları

SGK'nın yeni sistemleri sayesinde sahte sigortalar da tespit edilebiliyor. Sahte sigortalılık, prim gün sayısını tamamlamak için yapılan usulsüz bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bu durum tespit edildiğinde, ilgili kişilerin emekli maaşları kesilerek yasal işlem başlatılıyor.

Geri Ödeme Talebi ve Süreç

Sahte sigortalılık tespiti sonrası, emekli olan kişilerden önceki ödemelerin yasal faiziyle birlikte geri ödenmesi talep ediliyor. Geri ödenecek miktar kişinin durumuna göre değişiklik gösterirken, bazı kişilerden 500 bin TL'ye kadar geri talep edilebiliyor.

30 Gün Süre

SGK'ye geri ödeme yapılması gereken kişiler için 30 günlük bir süre tanınıyor. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa yasal işlemler başlatılıyor ve icra yoluyla para tahsil ediliyor. Ayrıca, sahte sigortalılık süresi emekli kişilerin toplam prim gün sayısından düşülüyor.