O ülke Keşmir'de operasyon başlattı!

O ülke Keşmir'de operasyon başlattı!

Dün Keşmir'de askerlerinin kafasının kesildiğini açıklayan Hindistan, bölgede büyük bir operasyon başlattı.

Hindistan ordusu, Keşmir'in güneyinde ayrılıkçı gruplara karşı son yılların en büyük operasyonunu başlattı.

Aralarında asker, polis ve paramiliter güçlerin bulunduğu binlerce güvenlik görevlisi, Keşmir'in güneyindeki en az 20 köyü kuşatarak evlerde arama yaptı.

BÖLGE SAKİNLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Yetkililer, evlerde arama yapan güvenlik görevlilerinin bazı yerlerde halkın tepkisiyle karşılaştığını ve iki köyde çatışmalar çıktığını açıkladı.

Ayrılıkçıların Hindistan'ın Himalayalardaki hakimiyetinin sona ermesi için düzenlediği eylemlerin ardından operasyon başlatıldığını söyleyen yetkili, operasyon düzenlenen köylerde onlarca gencin ayrılıkçılara katıldığını kaydetti.

​AYRILIKÇI BULUNAMAYINCA OPERASYON SONA ERDİ

Kara kuvvetleri, köylerin girişini tutarken helikopterler de operasyona havadan destek verdi. Hiçbir ayrılıkçının bulunmaması üzerine operasyon, başladıktan 10 saat sonra sona erdi.

​'HİNDİSTAN'DAKİ DURUM HİÇ BU KADAR ÜRKÜTÜCÜ OLMAMIŞTI'

Emekli istihbarat şefi A.S. Dulat, Hindistan'daki durumun, bağımsızlık yanlılarıyla çatışmaların en sıcak yaşandığı 1990'larda dahi bu kadar ürkütücü olmadığını ileri sürdü.

Indian Express gazetesine konuşan Dulat, "Durum gittikçe kötüleşiyor. 1990'lardan daha mı kötü? Benim yanıtım hem evet hem de hayır. Atmosfer bakımından durum daha kötü. Yabancılaşma ve gençlik öfkesi nedeniyle genç Keşmirli beyinler kontrolden çıkıyor" dedi.

'BÖLGEDE ÜMİTSİZLİK HAKİM'

Bölgede ümitsizliğin hakim olduğunu söyleyen Dulat, "Bölgedekiler ölmekten korkmuyor. Köylüler, öğrenciler ve hatta genç kadınlar sokaklara dökülüyor. Bu daha önce hiç olmamıştı" diye ekledi.

İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana Hindistan ve Pakistan arasında egemenlik tartışmalarına konu olan Keşmir'deki şiddet olaylarında şu ana kadar 70 bin kişi hayatını kaybetti. Keşmir'deki ayrılıkçı gruplar, 1989'dan bu yana bağımsız olmak ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemlerde bulunuyor.