Ölü sayısı artmaya devam ederken borsanın yeniden açılması ertelenebilir!

Ölü sayısı artmaya devam ederken borsanın yeniden açılması ertelenebilir!

Depremde ölenlerin sayısı hergün artmaya devam ediyor. Olağandışı fiyat hareketliliğinin önüne geçmek için İstanbul Borsası 4 günlüğüne işlemlere kapatılmıştı. Ankara şimdi borsa kapanışı süresini uzatmayı düşünüyor.

İstanbul Borsa depremin olduğu günden itibaren olağandışı fiyat hareketliliği yaşadı. En fazla çimento şirketlerinin hisseleri oldu. Borsada yaşanan bu olağandışı hareketliliğinden dolayı İstanbul borsası 4 günlüğüne kapanmıştı. Depremde ölenlerin sayıları artmaya devam ederken Ankara, borsanın yeniden açılma tarihini erteleyebileceği konuşuluyor. Eğer ertelenmediği takdirde borsa 14 Şubat akşamına kadar 4 gün kapalı olacak ve 15 Şubat'ta saat 09.40'ta yeniden işlem görmeye başlayacak. İşte detaylar…

Türkiye, gösterge BIST endeksini geçen hafta serbest düşüşe sokan ölümcül depremlerin devam eden etkileri arasında, İstanbul borsasındaki olağandışı fiyat hareketliliği de var. Bloomberg Pazartesi günü yaptığı açıklamada, görüşmelerden doğrudan haberdar olan iki isimsiz kaynağa atıfta bulunarak, ticaretin 15 Şubat'ta yeniden başlamasının beklendiğini ancak yetkililerin yeniden açılmasını erteleyebileceğini bildirdi.

AFAD’a göre, Türkiye ülkede en az 31.643 kişinin ölümüne neden olan depremlerin sonuçlarıyla boğuşmaya devam ederken müzakereler geliyor.

Gösterge endeks, Türkiye'nin güneyini sallayan ikiz depremlerin ardından geçen hafta başında yüzde 16 kaybetti. Ticaret Çarşamba günü geçici olarak yeniden başladı ancak piyasa yüzde yedi kayıpla geriledi.

İYİ Parti'den milletvekili İsmail Tatlıoğlu, çarşamba günü bazı kişilerin çok geç olmadan hisselerini satması için piyasanın açık tutulduğunu iddia etti. "Facianın üçüncü gününde borsayı kapatmayı düşündüler." Dedi.

Türkiye'nin ana muhalefet partisi CHP, hükümetin tepkisinin yavaş olduğunu söylediği şeyi eleştirdi. Parti geçen hafta düzenleyiciler hakkında suç duyurusunda bulunarak, yetkililerin borsanın açık kalmasına izin vererek görevlerini yerine getirmediğini ileri sürdü.

Şiddetli dış şoklardan sonra piyasaları kapatmak için bir emsal var. Türkiye borsası, 1999 yılında İzmit'in Gölcük ilçesinde meydana gelen ve 17.000'den fazla insanı öldüren şiddetli bir depremin ardından bir haftalığına kapalıydı.

New York Borsası ve Londra Borsası, 11 Eylül saldırısından sonra 2001'de dört günlüğüne kapatıldı. Orta Doğu, son zamanlarda bir dizi borsa kapanışına tanık oldu.

Mısır borsası, dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidardan uzaklaştıran 2011 protestoları sırasında yaklaşık iki ay süreyle kapalıydı. Lübnan, 2021 Beyrut Limanı patlamasının ardından borsasını bir haftadan fazla kapattı.

Geçen hafta bazı Türk yatırımcılar, işlemlerin iptali için sosyal medyada kampanya yürüttü. Analistler, birçok yatırımcının Cuma gününden bu yana büyük kayıplar kaydettiğini, ancak bazılarının Çarşamba gününe kadar hisse değerleri yüzde 20'nin üzerinde artan beş çimento şirketinden kar elde ettiğini söylüyor. Şirketlerden biri olan Nuh Çimento, ticaret askıya alındığında yüzde 31 arttı.