Ölüm aylığı nasıl alınır? Tarkan Zengin tüm detayları paylaştı!

Ölüm aylığı nasıl alınır? Tarkan Zengin tüm detayları paylaştı!

Kahramanmaraş depreminin ardından depremzedeler için alınan kararlar arasında bulunan ölüm aylığının şartları belli oldu. Depremde hayatını kaybeden kişilerin yakınlarına bağlanacak ölüm aylığında 900 gün şartı bulunuyor.

Kahramanmaraş depremlerinin meydana gelmesinin ardından devlet tarafından bir dizi yeni tedbirler alınmaya başlandı. Alınan tedbirler arasında, depremden etkilenen vatandaşlar için farklı alanlarda nakdi destek ödemeleri bulunuyor. Bunların yanı sıra, deprem nedeni ile hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına ölüm aylıklarının bağlanması da gündemde.

Ölüm aylığına kimlerin, nasıl başvuru yapacağı depremzedeler tarafından en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Aynı zamanda, ölüm aylığının şartları da araştırılan konular arasında yer aldı. Ölüm aylığına dair detaylar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin tarafından aktarıldı.

‘1800 GÜN PRİMLERİN YATMIŞ OLMASI GEREKİYOR’

nakit-para-zam-4-1.webp

Konu ile ilgili olarak bilgiler veren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, açıklamalarında şu detaylara yer verdi; ‘’Deprem nedeni ile vefat edenler eğer emekliler ise, bunların maaşları bir şarta tabi tutulmadan hak sahiplerine bağlanabiliyor. Eğer aktif olarak çalışıyorlar ise; 4A'lı işçi, 4B'li Bağ-Kur'lu, 4C'li memur olarak çalışıyorlarsa burada temel bir şart var o da 1800 gün primlerinin yatmış olması gerekiyor.’’

4A İŞÇİLERİNDE 900 GÜN PRİM SAYISI ŞARTI

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin açıklamalarına şu şekilde devam etti; ‘’4A'lı işçilerin hak sahiplerine ise en az 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim sayısı koşulu ile ölüm aylığı bağlanıyor. Bu koşulları sağlamayanlar için bir defaya mahsus toplu ödeme yapılıyor sürekli aylık bağlanmıyor. Prim koşulunu yerine getirmeyenler için toptan ödeme yapılıyor. Bu toptan ödeme de kişinin primleri çalışan adına ödenen primleri bir defaya mahsus olmak üzere hak sahiplerine ödeniyor.’’