Otomotiv sektöründe yeni kriz: Aracı getirecek şoför yok

Otomotiv sektöründe yeni kriz: Aracı getirecek şoför yok

Pandemi olumsuz etkilerinden çip krizi sorunu aşıldığı ancak bu sefer sıfır arabaları bayilere getirecek aracın olmadığı belirtildi. Lojistik sorunu aşılmadığı sürece fiyatlar artmaya devam edecek. Otomotiv sektöründe her gün farklı bir sorun çıkıyor.

Otomotiv sektöründe yeni kriz: Aracı getirecek şoför yok - Üretim sorunun büyük ölçüde aşan otomotivciler bu sefer lojistik engeline takıldı. Avrupa'da sıfır araçlar tedarik için TIR şoförü bekliyor. Fabrikalarda bekleyen araçlar için şoför arayışına girişildiği belirtildi. Türkiye'de uzun süredir varlık gösteren satış hedeflerini tutturmak için ek maliyetle alternatif yollardan araçları piyasaya sürmek üzere arayış içinde oldukları ifade edildi. Her geçen gün otomotiv sektöründe bir farklı sorunun ortaya çıkması ne yazık ki sadece fiyatları etkiliyor.

Otomotiv sektörü pandemide üretim yapılamadığı ve salgın sonrası tedarik zincirinde aksama yaşanmasına neden olan çip krizini aştı. Bu sefer lojistik engeli talebi karşılanamaz noktaya getirdi.

Çin merkezli üretim kaynağı Uzakdoğu'dan getirilen araçlarda gemi sorunu boy göstermeye başladı. Avrupa'da üretilen araçlar için yeterli sayıda TIR şoförü bulunamadığı için araçlar fabrikalarda bekliyor.

ÇİP KRİZİ AŞILDI

Talebin her geçen gün artışa geçtiği Türkiye gibi ülkelerde markalar ek maliyete katlanarak farklı yollardan lojistik engelini aşmaya çalışacak.

Opel Türkiye Genel Müdürü Emre Özocak, 'Çip krizi gündemimizden çıktı. 2023'te en çok lojistik toplantısı yapıyoruz' dedi.

LOJİSTİK ALTERNATİFİ

Emre Özocak, fabrikadan Türkiye'ye getirilecek araçlar için alternatif yolları hakkında bilgi verdi. Özocak, 'Kontrat lojistiği yaptığımız lojistik firması dışında ek maliyete katlanarak spot nakliye piyasasına yöneldik. Kendimiz TIR bulmaya çalışıyoruz. Ayrıca demiryolu alternatifini kullanıyoruz. Aslında gemilerimiz de var, gemi planlarını da yakın takibe almış durumdayız ama Avrupa’da karasal lojistik problemi var. Ürünler çıkıyor, fabrikada yığılıyor ya da limanlar dolu. Limandaki ürünü gemiye yükleseniz bile karşıdaki ülke İtalya. Ürün indireceksiniz, limanlar dolu. Bazı durumlarda araçları farklı limanlara yönlendirdiğimiz de oluyor.' dedi.

Çin, geçtiğimiz yıl ülkesindeki tersanelere 58 yeni araç taşıyıcı gemi siparişi verdi. Mevcut filonun tamamından fazla olan bu rakam, yatırımlarla büyüyen elektrikli araç piyasasında tedarik sorunu yaşamak istememesi rekabetçi piyasada ihracat maliyetlerini kontrol altına almayı hedeflediği aktarıldı.