Pakistan'daki darbenin arkasında hangi ülke var?

Pakistan'daki darbenin arkasında hangi ülke var?

Pakistan'daki yargı darbesinin arkasında hangi ülkelerin olduğu ortaya çıktı.

TÜRKİYE İLE YAKIN İLİŞKİLER

 

Pakistan FETÖ’nün güçlü olduğu ülkelerdendi. Yargı yoluyla darbeye hedef olan Pakistan Başbakanı Nevaz Şerif’in hem Türkiye ile yakın ilişkileri hem de ülkesindeki FETÖ yapılanmasıyla mücadelesi vardı.

 

PAKİSTAN'DAKİ FETÖ OPERASYONU

 

Pakistan siyaseti darbelere alışık, daha önce de bir çok kez hem askeri darbe hem de Nevaz Şerif’in hedef alındığı gibi yargı yoluyla yapılan darbeler yaşanmıştı. İşte bu durumda ön plana çıkan bir grup var o da Pakistan’daki FETÖ yapılanmasının yanı sıra Pakistan’ın FETÖ’sü olarak bilinen Tahir Kadri grubu. Başbakan Nevaz Şerif’e yönelik operasyonun arkasında onlar var. Bundan önce de benzer girişimlerde bulunmuşlardı.

 

TAHİR KADRİ YAPILANMASI

 

Pakistan’daki Tahir Kadri yapılanmasıyla, Türkiye’deki FETÖ yapılanması arasındaki benzerlikleri görünce aslında bu tarz terör örgütlerinin kimler tarafından yönlendirildiği de ortaya çıkmış oluyor.

 

Pakistan’daki Tahir Kadri kendisini şeyhülislam olarak tanıtıyor, okulları var, cemaati var, aynı zamanda siyasi bir figür. Yıllarca camilerde hocalık yapıp, vaazlar verdikten sonra Kanada’ya yerleşmiş sonra ülkesindeki yandaşlarını seçilmiş iktidara karşı harekete geçirmiş.

 

ŞERİF'E OPERASYON NE ZAMAN BAŞLADI?

 

2012 yılında seneler sonra Kanada’dan Pakistan’a döndüğünde hedefinde seçilmiş iktidar vardı.

 

Başbakanlıktaki isim Yusuf Rıza Gilani’ydi. Tahir yapılanmasının etkin olduğu Yüksek Mahkeme’nin operasyonuyla Gilani indirildi. Sonra 2013’te başa gelen Nevaz Şerif’e yönelik operasyonlar başladı.

 

Kadri Pakistan’a döndükten sonra yandaşlarını sokağa çağırmış, hükümet karşıtı gösteriler tertip etmişti.

 

Tahir Kadri o günlerde, “ben sadece demokrasi istiyorum, askerle işbirliği yapmam, demokratik bir anayasamız olsun” diyordu.

 

Tahir Kadri’nin arkasında hangi güç var? Bu soruya yanıt arayalım.

 

2006’dan beri Kanada’da yaşaması, bu sorunun cevabını bir parça veriyor, aslında. Kanada vatandaşlığı da var bu şahsın.

 

KANADA VATANDAŞI VE KRALİÇE ADINA YEMİN ETTİ

 

Kanada vatandaşlığına geçen her kişi gibi Tahir Kadri de İngiltere Kraliçe’si Elizabeth adına yemin etti.

 

Bu durum sıradan bürokratik bir gereklilik gibi dursa da ülkesinde kendisini Şeyhülislam olarak lanse eden, İslamiyet adı altında milyonları peşinden sürükleyen sözde bir dini lidere yakışmayan bir şey aslında.

Tahir Kadri

 

İNGİLİZ KUKLASI

 

Kanada, İngiliz Milletler Topluluğunun üyesi olarak İngiltere Kraliçesi Elizabeth’e bağlı. 2. Elizabeth Kanada’nın da kraliçesi ve aynı zamanda devlet başkanı statüsüne sahip. Kadri vatandaşlığı alırken Kraliçe’nin adına yemin ediyor, bağlılıklarını bildiriyor.

 

Prosedürü yerine getiriyor ve “bugünden itibaren Kanada’ya ve majesteleri Kanada Kraliçesi Elizabeth’e bağlı kalacağıma söz veriyorum…” diye devam eden bir yemin ediyor Kadri.

 

Bu durum bugün Pakistan’da darbe girişimi yapan cemaat liderinin üzerindeki en büyük şaibe

 

. Çünkü Pakistanlılar, İngiltere Kraliçesi adına yemin eden, İngiliz Kraliçesine bağlılıklarını bildiren bir adama güvenmiyor.

 

HÜKÜMET KARŞITI GÖSTERİLER DÜZENLEDİ

 

Madem ülkeni, Müslümanları, İslamiyet’i bu kadar düşünüyordun da neden gittin İngiltere’nin Kraliçe’sine bağlılık yemini ettin diyenlerin sayısı bir hayli fazla.

 

Bu konu 2013 Ocak ayında yani Kadri Pakistan’a dönüp, yandaşlarını hükümet karşıtı gösteriler için sokağa döktüğünde tartışmaya açılmıştı.

 

Çünkü 2012 Aralık ayında sokakta istediğini tam olarak alamayan Tahir Kadri 2013 Ocak ayında anayasa değişikliği ve seçimler için mahkemeye başvurdu. Bu süreçte siyasi baskılar da yaptı. Yüksek mahkeme, başvuruyu değerlendirirken onun Kanada vatandaşlığına ve Kraliçe Elizabeth’e bağlılık yemini ettiğine dikkat çekti.

 

Hatta Mahkeme Başkanı, Kadri’nin Kanada vatandaşı olurken Kraliçe’ye bağlılık yemini ettiği metni duruşmada okudu. Ve “yabancı bir kişinin ülkemize gelip anayasamıza saldırmasına izin veremeyiz” dedi.

 

Kanada vatandaşı olurken uygulanan bir prosedür, Tahir Kadri’nin dini liderliğinin nerelere bağlı olduğunun bir göstergesi olarak görüldü Pakistan’da.

 

Ancak 2012-2014 arası girişimleri kısmen bertaraf edilen Kadri’nin bu son süreçte önünün yeniden açıldığını görüyoruz.

 

Belli ki bağlılık yemini ettiği yerler, Pakistan’ın FETÖ’sü olarak bilinen bu adamı, bir kez daha palazlandırmış ve son bir hamleyle darbeyi sonuçlandırmış.