Peynir fiyatları artmaya devam ediyor! Üretici de tüketici kadar fiyatlardan yakınmaya başladı!

Peynir fiyatları artmaya devam ediyor! Üretici de tüketici kadar fiyatlardan yakınmaya başladı!

Son dönemde peynir fiyatlarının git gide artmaya başlamasının ardından pek çok kişi tarafından bu fiyatlara olan tepkiler de artmaya başladı. Ne üretici memnun, ne tüketici!

Geçtiğimiz seneden bu yana süt ve süt ürünlerine yapılan zamların ardından güncel fiyatlara yapılan şikayetler de artmaya başladı. Konu ile ilgili yapılan açıklamada ürünleri satın almak isteyen tüketiciler fiyatlar karşısında oldukça zor durumda olduklarından bahsederken bununla birlikte de üreticiler de bu fiyatlar nedeni ile zorluk çektiklerini ve maliyetlerinin de karşılanmadığını açıkladı.

MALİYETLER ARTIYOR!

Konu ile ilgili merak edilenlerin yanı sıra Anka haberin yaptığı habere göre; Üretici ve şarküteri sahibi Erdal Akgün açıklamalarda bulundu. Üretici olarak kullanılan süt miktarının oldukça fazla olması nedeni ile alınması gereken miktar ne kadar fazla olsa da fiyatların da bir o kadar artış gösterebileceği yapılan açıklamaların arasında yer aldı. Yapılan bu açıklamada üreticiler kadar tüketicilerin de zor durumda olacağı ifade edildi.

ÜRETİCİLER DE MEMNUN DEĞİL!

Hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından gelen bu memnuniyetsizlik ve zor durumların ortaya çıkmasının ardından herkesin ıstırap içerisinde olduğundan bahseden Erdal Akgün, "Yanlış uygulanan tarım ve hayvancılık politikaları neticesidir bu. Hala ve hala canımız yanmasına rağmen devleti idare edenler tarafından önlem alınmaması fiyatları daha da yükseltecek. Hayvancı bu olaylardan memnun değil. Süt 11 lira oldu. Biz hem hayvancı hem mandıracıyız. Hala daha sütten para kazanamıyoruz. Uzun yıllar önce iktidarın almış olduğu erken hayvana destek politikası Türkiye’de hayvancılığı bitirdi. Erkek hayvana destek verilmemeli, dişi hayvana destek verilmeli. Dişi hayvan besleyen, üreten insanlar baş tacı olmalıyken yanlış politikalar, hayvancılığı bitirince süt kalmadı. Koyunda bu 50 litreden 19-20 kilogram peynir üretimi yapabiliriz. Bir atasözü vardır, güneş çarığı, çarık ayağa sıkar. Bu tam da hayvancılık ve tarım için söylenmiş bir söz. Bir tesise 500-600 bin lira elektrik parası geliyorsa, bu işin altından nasıl kalkılır? İşçilik maliyetleri, bir insanın en az 16-17 bin lira maliyeti var, işletmede… 30-40-50 tane insan çalıştıran işletmeler var. Herkes ıstırap içerisinde." diyerek bu dönemde yaşananlardan bahsetti.

Yaşanan bu zor dönemde tüketiciler de peynir almak istedikleri zaman fiyatlar nedeni ile artık alacaklarının dörtte biri kadarını talep ettiklerini ifade etti.