Putin: DAEŞ yeni planlar hazırlıyor

Putin: DAEŞ yeni planlar hazırlıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, DAEŞ militanlarının Rusya'nın güney bölgelerini ve Orta Asya'yı istikrarsızlaştırmak için yeni planlar hazırladığını söyledi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde konuşan Putin, DAEŞ'in Rusya'nın güneyindeki ve Orta Asya'daki yeni istikrarsızlaştırma planlarına dikkat çekerek, ŞİÖ ülkelerinin istihbarat kurumları arasındaki koordinasyonu güçlendirme çağrısı yaptı.

Putin, "Afganistan'da konuşlu teröristlerin suç eylemlerini ülkelerimize yayma girişimlerinden endişe duymamamız imkânsız. DAEŞ hücreleri, ŞİÖ ülkelerinde de faaliyet gösteriyor. St. Petersburg'da düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturma, bu gerçeği ortaya koydu" diye konuştu.

“ŞİÖ’nün genişlemesi, nüfuzunu artıracak"

Putin, konuşmasında Hindistan ve Pakistan'ın üyelik süreci kapsamında ŞİÖ'nün genişleme faaliyetlerine ilişkin görüşlerini de paylaştı.

Genişlemenin, ŞİÖ'nün siyasi, ekonomik ve insani alanlardaki ağırlığını ve nüfuzunu artıracağını belirten Rusya lideri, "ŞİÖ için, hem bölgemizdeki hem de uluslararası alandaki süreçlere daha aktif şekilde nüfuz etme imkânı doğuyor" dedi.

Putin, ŞİÖ-Afganistan Temas Grubu'nun faaliyetlerine yeniden başlamasını da önerdi.

ŞİÖ'nün Afganistan konusunda daha aktif bir çalışma yürütebileceğini ifade eden Putin, 2009 yılında faaliyetleri askıya alınan ŞİÖ-Afganistan Temas Grubu'nun yeniden aktif hale getirilmesini önerdi.

Sputnik