Putin-Kim zirvesinden çarpıcı açıklamalar

Putin-Kim zirvesinden çarpıcı açıklamalar

Rusya ve Kuzey Kore liderleri arasında gerçekleşen tarihi zirve ile ilgili dünyanın beklediği açıklama kreminden geldi. Rusya devlet başkanı Putin, Ukrayna savaşı ve Kore yarımadası konularında net mesajlar verdi.

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında gerçekleşen tarihi zirve sonrasında dünyanın merakla beklediği açıklamalar kreminden geldi. Kremlin, iki liderin askeri konularda veya başka alanlarda herhangi bir anlaşma imzalamadığını duyurdu. Putin ise Ukrayna savaşı ve Kore yarımadası konularında net mesajlar verdi.

Ukrayna savaşı Moskova’nın planladığı gibi gitmiyor

Rusya’nın, geçtiğimiz yıl Şubat ayında başlayan Ukrayna savaşını sürdürebilmek için Kuzey Kore’den silah ve cephane satın almak istediği iddiasının gölgesinde gerçekleşen Putin-Kim zirvesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin boyutu mercek altına alındı. Kremlin, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya ve Kuzey Kore’nin askeri konularda veya başka alanlarda herhangi bir anlaşma imzalamadığını bildirdi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, “Bu tür anlaşmaların imzalanması için özel bir prosedür gerekiyor. Bu prosedür henüz tamamlanmadı” dedi.

Rusya devlet başkanı Putin de, kendisine yöneltilen sorulara benzer bir şekilde yanıt verdi. Putin, Moskova’nın Güney Kore ile ilgili hiçbir anlaşmayı ihlal etmeyeceğini söyledi. Rus lider, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Evet, Kore yarımadası ile ilgili belirli unsurlar var. Bunları tartışıyoruz, açıkça tartışıyoruz. Hiçbir şeyi ihlal etmiyoruz ve bu durumda hiçbir şeyi ihlal etmeyeceğiz”.

Kim, Rusya’nın savaş uçaklarına ilgi gösterdi

Öte yandan, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un da eşlik ettiği Rusya Başbakan Yardımcısı Denis Manturov’un, Yuri Gagarin konsolos Onun amur uçak fabrikasına gerçekleştirdiği ziyaret dikkat çekti. Burada incelemelerde bulunan Kim, su-35 ve su-57 gibi gelişmiş savaş uçaklarının üretildiği fabrikada yetkililerden bilgi aldı. Kim ayrıca, su-35 savaş uçağının gösteri uçuşunu izledi.

İki lider arasında gerçekleştirilen baş başa görüşmede ise ekonomik işbirliği, bölgesel durum ve diğer konular ele alındı. Kim, görüşmede Rusya’nın batılı ülkeler ile yaşadığı gerilim ve Ukrayna’daki savaşa değinerek, Rusya’nın kendisine karşı çıkan hegemonik güçlere yönelik devlet egemenliğini savunmak ve güvenliğini korumak için kutsal bir mücadele verdiğini söyledi. Kim ayrıca, ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini belirterek, “Başkan Putin’in ve Rus hükümetinin tüm kararlarını destekledik ve destekleyeceğiz. Emperyalizme karşı mücadele veren egemen bir devletin inşasında da her zaman birlikte olacağız” ifadelerini kullandı.