Rus ajansları ‘son dakika’ olarak duyurdu!

Rus ajansları ‘son dakika’ olarak duyurdu!

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ve Rus mevkidaşı Lavrov, Çarşamba günü Washington'da Suriye'yi masaya yatıracak. Rusya, Türkiye ve İran'ın çatışmasızlık anlaşmasına destek veren ABD, Suriye'de terör örgütü YPG ile birlikte hareket ediyor. Rusya da son haft

İç savaşın yedinci yılına girdiği Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki alanlarda ilan edilen çatışmasızlık, ABD ve Rusya tarafından ele alınacak.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Çarşamba günü başkent Washington'da bir araya geliyor. Lavrov'un yarın başlayacak ABD ziyaretini, Rus haber ajansları son dakika koduyla geçti. İkili, son olarak 12 Nisan'da Rusya'nın başkenti Moskova'da buluşmuştu.

Türkiye, İran ve Rusya'nın geçen hafta imza attığı çatışmasızlık anlaşması, Cumartesi gününden bu yana silahların kısmen susmasını sağladı. Muhaliflerin kontrolündeki İdlib ve çevresi ile Hums'un kuzeyi, Şam'ın doğusu ve güneydeki Ürdün sınırını kapsayan güvenli bölgeler, Tillerson ve Lavrov'un bir numaralı gündem maddesi olacak.

Washington ve Moskova, iç savaşın başından bu yana Suriye'de farklı pozisyonlarda bulunuyor. Rusya rejime kol kanat gererken, ABD ise başlangıçta muhalifleri destekledi, daha sonra IŞİD'e karşı terör örgütü YPG'yle birlikte hareket etmeye başladı. ABD askerleri, haftalardır Türk ordusunun müdahalesine karşı YPG ile birlikte sınırda nöbet tutuyor.

Rusya da YPG'nin yanında saf tuttu, geçen hafta kuzeybatıdaki Afrin çevresinde Rus askerleri ile YPG'liler kol kola fotoğraf verdi. Söz konusu fotoğraflar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin'in Soçi zirvesinde de gündeme geldi ve Erdoğan Putin'e rahatsızlığını ilettiğini söyledi.


Şam rejiminden destek

Rusya'nın koruması altındaki Şam rejimi, bugün yaptığı açıklamada mutabakata destek verdiğini duyurdu. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, güvenli bölgelerde uluslararası güce karşı olduklarını belirterek çatışmasızlığın uygulanmasında Birleşmiş Milletler'in (BM) rolü olmayacağını aktardı.

Varılan anlaşmaya göre, sahadaki tüm taraflar altı ay boyunca saldırıları durduracak.

İlk konvoy yola çıktı

Başkent Şam'ın kuzeydoğusundaki Barzeh mahallesindeki muhalifler, tahliye ediliyor. Rejim kuşatmasındaki muhalifleri taşıyan 40 otobüslük ilk konvoy, İdlib'e doğru yola çıktı. İlk konvoyda aralarında silahlı muhaliflerin de bulunduğu 950 kişi bulunuyor. Tahliyeler tamamlandığında 8 bin muhalif İdlib'e taşınmış olacak. Barzeh ve çevresindeki muhalifler, yıllardır rejim tarafından kuşatma altında tutuluyordu.