Rusya'da ‘döner’ tartışması
Ülke genelinde en sevilen "fast food" yiyeceklerden olan dönerin hangi isimle adlandırılacağı medya gündemine girdi.
St.Petersburg Valisi Georgiy Poltavçenko, Moskova'da olduğu gibi kentte metro istasyonlarının yakınlarındaki "fast food" büfelerinin kaldırılacağını açıkladı. Ancak valinin Rossiskaya Gazeta ile söyleşisinde en çok ilgi çeken kısım, döner için "şaurma" kelimesini tartışmalı bir telaffuzla kullanması olay oldu!
Moskova'dan ve ülke genelinden farklı olarak, St.Petersburg'da döner genelde "şaurma" değil, "şaverma" olarak anlandırılıyor.
St.Petersburg Belediye Meclis üyesi Aleksey Tsivilev, Moskova Vinogadov Rus Dili Enstitüsü'ne başvuruda bulunarak, "şaverma" sözcüğünün sözlüklere eklenmesini istedi. Sözcüklerde bugün "şaverma" değil, "şaurma" sözcüğü yer alıyor
Konunun gündeme gelmesi üzerine Ria ajansı, dil bilim uzmanlarının görüşlerine başvurdu. Ajansa değerendirmede bulunan Rus akademisyenler, "şaurma" ve "şaverma" yerine orijinal sözcük olan "döner"in kullanılması gerektiğini söyledi.
Rusya'da uzun yıllar "ikinci sınıf fast food" muamelesi görülerek dudak bükülen döner, son yıllarda çok daha iyi mekanlarda satılmaya ve Almanya'dan gelen zincirlerin bile yaygınlaşmaya başlamasıyla "daha itibarlı" bir konuma yükselmiş görünüyor. Döner "sağlıksız koşullarda ucuza satılan sokak yemeği" yaftasından yavaş yavaş kurtuluyor.