Rusya’da Wagner korkusu: Paralı asker grubunun şifreli mesajları deşifre oldu

Rusya’da Wagner korkusu: Paralı asker grubunun şifreli mesajları deşifre oldu

Rusya, paralı asker grubu Wagner’in isyanını bastırdıktan sonra, aralarındaki şifreli mesajların deşifre olmasıyla alarma geçti. Wagner lideri Yevgeni Prigojin ise bir kez daha ortadan kayboldu.

Rusya, paralı asker grubu Wagner’in isyanını bastırdıktan sonra, aralarındaki şifreli mesajların deşifre olmasıyla alarma geçti. Wagner lideri Yevgeni Prigojin ise bir kez daha ortadan kayboldu.

Wagner Grubu, Rusya’nın Ukrayna, Suriye ve Afrika’da çeşitli operasyonlarda kullandığı iddia edilen bir paralı asker örgütüdür. Rusya hükümeti, Wagner’in devletle bağlantısı olduğunu reddetmektedir. Ancak Wagner’in Kremlin’in çıkarları doğrultusunda hareket ettiği ve Rusya’nın askeri istihbarat servisi GRU tarafından finanse edildiği öne sürülmektedir.

Wagner Grubu, Haziran ayında Rusya’ya karşı bir darbe girişiminde bulunmuştu. Grubun lideri Yevgeni Prigojin, yaklaşık 25 bin paralı askere komuta ettiğini ve Moskova’ya doğru ilerlediklerini duyurmuştu. Ancak Rus ordusu, Wagner’in ilerleyişini durdurmuş ve isyanı bastırmıştı.

Şifreli mesajlar kafaları karıştırdı

Rusya’nın Wagner isyanını bastırmasının ardından, grup içindeki şifreli mesajlar deşifre oldu. Bir İngiliz gazetesi, üst düzey bir Wagner kaynağından aldığı mesajları yayınladı. Mesajlarda, paralı askerlere verilen komutlar ve işaret edilen tarihler dikkat çekti.

Mesajlardan birinde, "Paralılara iletişim halinde olun. Her an yeni emirler gelebilir" denildi. Bir başka mesajda ise, "Rusya’ya dönen paralılara 30 Ağustos’ta aktive edilecekleri bildirildi" ifadesi kullanıldı.

Bu mesajlar, Rusya’da endişeye yol açtı. Bazı uzmanlar, Wagner’in ikinci bir darbe girişiminde bulunabileceğini veya başka ülkelerde yeni operasyonlara katılacağını öne sürdü. Bazıları ise, mesajların bir dezenformasyon olduğunu veya Prigojin’in kendisini korumak için kullandığını iddia etti.

Prigojin ortadan kayboldu

Wagner Grubu’nun kurucusu olduğu düşünülen Yevgeni Prigojin ise bir kez daha sırra kadem bastı. Prigojin, zengin bir iş insanı ve hüküm giymiş bir suçludur. Ayrıca "Putin’in şefi" olarak da bilinir. Çünkü kurduğu yemek firması Kremlin’e hizmet vermeye başlamıştır.

Prigojin, ABD tarafından "ulusötesi suç örgütü" olarak tanımlanan Wagner Grubu ile herhangi bir bağlantısı olmadığını iddia etmektedir. Ancak BBC’nin yaptığı bir araştırma, Prigojin’in Wagner’in finansmanı ve yönetimi ile ilgili olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Prigojin, Wagner isyanının ardından Belarus’a kaçmıştı. Ancak Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Prigojin’i Rusya’ya iade etmişti. Prigojin’in şu anda nerede olduğu bilinmemektedir. Rusya’da hakkında herhangi bir soruşturma veya yargılama açılmış değildir.