Manşetler
Günün Haberleri
Gündem
Ekonomi
Dünya
Siyaset
Günün Haberleri
İstanbul
8 °C
Anasayfa
Foto Galeri
Sağlık
Sağlıklı beslenmenin 7 basit prensibi
Sağlıklı beslenmenin 7 basit prensibi
YAYINLAMA:
04 Haziran 2016 Cumartesi 13:28
GÜNCELLEME:
00 0000 Salı 00:00
1
8
Alkol, çok kalori içermesinin yanı sıra insülin dengenizi bozar, trigliseriti yükseltir ve karaciğeri yağlandırır. Fazla tüketmek vücudunuzda enflamasyon oluşmasına sebep olur bu da pek çok kronik hastalığa davetiye çıkartır.
2
8
Bitkisel sıvı yağların hidrojen kullanılan kimyasal bir işlemle katılaştırılmaları sonucunda elde edilen yağlara margarin veya hidrojenize katı yağ denmektedir. Bu işlem sırasında ortaya trans yağ asitleri de çıkar. Amerika Haziran 2015’de sağlığa olan zararları yüzünden trans yağ kullanımını yasakladı. Trans yağların iyi kolesterolü azaltıp kötü kolesterolü arttırdığını gösteren ve kalp hastalığı ile ilişkilendiren çalışmalar var.
3
8
Mark Hyman’ın Eat Fat, Get Thin isimli son kitabında anlattığı gibi sağlıklı yağlar yiyerek kilo vermek mümkün! Sardalya balığı, yetiştirme değil denizden olmak şartıyla somon, avokado, yumurta, fındık, fıstık, chia tohumu, keten tohumu gibi sağlıklı Omega-3 yağları içeren besinler hem iyi kolesterolü yükseltir hem de tok tutar.
4
8
İşlenmiş paketli gıdalardan ve gazlı içeceklerden uzak durun Cips, çikolata, bisküvi, kek, gofret, kraker gibi hazır atıştırmalıkların sağlıklı olduğunu iddia edenleri dahil hepsinden uzak durun. Soda hariç gazlı içeceklerin tamamını hayatınızdan çıkartın. Diet olanlar dahil hepsi vücudun şeker ve yağ metabolizmasını olumsuz etkiliyor. Araştırmalar obeziteye sebep olan en önemli faktörün şekerli içecekler olduğunu gösteriyor. 100% saf meyve sularının sağlıklı olduğu yanılgısına düşmeyin. Fiberden arındırılmış meyve suyu aslında sıvı şeker. Meyveleri bütün olarak tüketin. Yemek arası acıkırsanız tercihen az şekerli meyve veya bir avuç badem, ceviz, fındık tüketin
5
8
Lifli gıdalar tok tutar ve sindirim sisteminizin sağlıklı çalışması için önemlidir. Baklagiller, fındık, fıstık gibi kabuklu yemişler, frambuaz, çilek gibi az şekerli meyveler sağlıklı lif kaynaklarıdır. Günde 50 gram lif tüketmeye çalışın.
6
8
Kan şekeriniz hızla yükseldiğinde vücudunuz insülin salgılıyor. İnsülin şekeri yağa dönüştürüyor ve hızla tekrar acıkmanıza sebep oluyor. Buna en çok işlenmiş şeker ve un içeren yiyecekler sebep oluyor. En sağlıklısı bu besinleri beslenmenizden tamamen çıkartmanız. Çıkartmam mümkün değil diyorsanız azaltarak başlayın. Protein, sağlıklı yağ ve iyi karbonhidratlar içeren öğünler kan şekerinizi dengelemenize yardım eder ve uzun süre tok tutar. Kendinizi ne kadar iyi htiğinizi görünce işlenmiş şeker ve beyaz unu tamamen bırakmaya karar vermeniz mümkün.
7
8
Mevsiminde, taze sebze ve meyvelerle beslenmek size ihtiyacınız olan vitamin, mineral, fiber ve antioksidanları doğal bir şekilde almanızı sağlar. Tabağınızın büyük bir kısmını sevdiğiniz sebzelerle doldurun. Değişik renkte sebzeler farklı besinler içerir ve birbirlerini tamamlar. Patates gibi yüksek oranda nişasta içeren birkaç sebze hariç istediğiniz kadar sebze yiyebilirsiniz. Meyveleri öğün olarak veya öğün arası tüketmeye çalışın. Çilek, frambuaz, böğürtlen, yeşil elma gibi az şekerli meyveleri tercih edin.
8
8
Beslenmenin tek bir doğrusu yok, kişiden kişiye değişen bir kavram. Önemli olan kendi vücudunuza neyin iyi geldiğini anlamak. Bana iyi gelen bir besin grubu, eğer hassasiyetiniz veya alerjiniz varsa size hiç iyi gelmeyebilir. Ama temelinde acıktıran değil tok tutan besinler seçmeye dayalı basit prensipleri uygulamak herkese fayda sağlayabilir.
Haberler
Son Haberler
Manşetler
Gündem
Ekonomi
Dünya
Siyaset
Yerel
Eğitim
Magazin
Otomobil
Personel Alım İlanları
İşkur İş İlanları
Spor
Teknoloji
Sağlık
Yaşam
Turizm
Kültür-sanat
Diğer İçerikler
Foto Galeri
Web Tv
Yazarlar
Kurumsal
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Kullanım Şartları