SGK, prim borçlarını 6 ay faizsiz olarak öteleme kararı aldı!

SGK, prim borçlarını 6 ay faizsiz olarak öteleme kararı aldı!

Depremin yaralarını sarmak üzere alan tedbir kararlarına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) da bir açıklama geldi. İşte SGK’da değişen konu ve hususlar…

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından pek çok kamu kurum ve kuruluşu depremden yıkım etkisi alan 10 ilde tedbiren kararlar aldı. Depremzedelerin yaşamını kolaylaştırmak adına alınan kararlar kapsamında bir açıklama da Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) geldi. SGK’nın gündeminde prim borçları, muayeneler ve ilaç temini vardı.

Deprem sonrası alarm durumuna geçen kamu kurum ve kuruluşları, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde yaşayan vatandaşları ilgilendiren önemli kararlar aldı. Kararlarını kamuoyu ile paylaşan SGK, bölgede prim borcu olanlara seslendi. Erteleme kararını devreye sokan SGK, kararın detaylarına ilişkin önemli açıklamalar gerçekleştirdi.

PRİM ÖDEMELERİ 6 AY ÖTELENDİ

sgk-prim-borclarini-6-ay-faizsiz-olarak-oteleme-karari-aldi.jpg

SGK’nın yayınladığı kararlara göre, 6 Şubat tarihinden itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları bildirimleri de dahil olmak üzere temin edilmesi gereken tüm belgelerin teslimlerine ilişkin süre, 26 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatıldı. 6 Şubat tarihinden önce ödemesi yapılmamış SGK prim borçları ile 2023 yılının ocak-şubat-mart-nisan-mayıs-haziran aylarına ait tüm prim borçlarının faizsiz bir şekilde ötelenmesine karar verdi. Bu borçların tamamı 31 Ağustos 2023 tarihine ertelendi.

İşverenlerin çalışanları adına ödemedikleri prim borçlarından kaynaklanan gecikme cezası borçlarında da ertelemeye giden SGK, aynı zamanda, daha önce yapılandırma yapıp da taksit ödemesi olan kişilerin 6 Şubat 2023 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasındaki tüm borç ve taksitlerini de 31 Ağustos 2023 tarihine kadar erteledi. İhya kapsamındaki borçlar da 31 Ağustos 2023 tarihine kadar olan ertelemeden yararlandırıldı.

MUAYENELER ASKIYA ALINDI

SGK’nin bir diğer gündemi ise malullük, vazife malullüğü aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış olanların girmesi gereken kontrol muayeneleri oldu. Bu muayenelerin tamamı 31 Ağustos 2023 tarihine ertelendi. Ertelemeden şubat ayı ile 31 Ağustos 2023 tarihi arasında muayene olması gereken herkes yararlanacak.

Depremzedelerin sağlık raporu karşılığında alabileceği ilaç ve sürekli kullanılan tıbbi malzemeleri için SGK’dan bir defaya mahsus olmak üzere reçetesiz alım hakkı tanındı. Aynı zamanda 6 Şubat tarihi öncesine ait SGK tarafından tahsilatı yapılmamış ve ödemeleri gereken muayene katılım paylarında da ertelemeye gidildi. Ayrıca, 6 ay boyunca yapılacak muayenelerden herhangi bir katılım payı alınmayacak.