Suudi Arabistan ile Çin arasında yeni anlaşma

Suudi Arabistan ile Çin arasında yeni anlaşma

Suudi Arabistan ile Çin arasında yapılan görüşmeler sonucuiki ülke ortaklık ilişkilerinde yeni ilerlemeler kaydedilmesi için karar aldı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 9-10 Aralık 2022 tarihleri arasında başkent Beijing’de düzenlenen resmî ziyarette Suudi Arabistan Kralı Selman bin-Abdülaziz ile bir araya geldi. İki lider, Ortadoğu’daki meselelere dönük tutumlarını yineleyerek, siyasi yollardan çözüm bulmalarını ve BM’nin merkezi rolünü geliştirmelerini istediklerini söylediler.

“2030 Vizyonu” ile işbirliği

Çin ve Suudi Arabistan, enerji, telekomünikasyon, havacılık, finans, kültür ve güvenlik alanlarında işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirttiler. Bu bağlamda, Suudi Arabistan’ın “2030 Vizyonu” ile Çin’in Bir Kuşak-Bir Yol girişimi başta olmak üzere farklı konuların ele alındığı görüşmede, iki lider de ortak çıkarlarla ilgili fikir alışverişinde bulundular.

“Bir Kuşak-Bir Yol” projesi

Çin’in Ortadoğu’daki meselelere dönük tutumunu yineleyen Xi Jinping, anlaşmazlıkların, egemenliğe saygı ve iç işlerine karışmama ilkeleri temelinde siyasi yollardan çözülmesini istedi. Suudi Arabistan Kralı Selman ise Tek Çin politikasına destek verdiklerini kaydetti.

Ekonomik anlaşma

Çin ve Suudi Arabistan, ekonomi, enerji, endüstriyel kapasite, kültür, bilim ve teknoloji alanlarında toplam 65 milyar dolar değerindeki 35 projeyi kapsayan 14 anlaşmanın imzasına tanıklık ettiler. Bu anlaşmalarda yer alan projeler arasında elektrik altyapısı inşa etmek üzere 10 milyon kilometrelik bir hattın kurulması; Suudi Arabistan’ın ilk yerli elektrik üretim tesisinin inşası; Suudi Arabistan’ın ilk yerli petrol rafinerisi inşası; Suudi Arabistan’ın ilk yerli havacılık üretim tesisinin inşası; Suudi Arabistan’ın ilk yerli bankacılık kuruluşunun inşası; Suudi Arabistan’ın ilk yerli eğitim kurumu inşası; Suudi Arabistan’ın ilk yerli sağlık kuruluşunun inşası gibi projeler bulunuyor.

Barış ve güvenlik

İki lider de bölge ve dünyada barış, güvenlik ve refahı Çin ile birlikte koruyacaklarını sözlerine eklediler. Ayrıca terör tehdidine karşı ortak mücadele etmeye hazır olduklarını ifade ettiklerini belirttiler.

Törende imza töreni

Görüştükten sonra iki lider de törende imza törenine katıldılar. Törende imza töreninde iki lider de daha sonra düzenlenecek olan törende de ekonomi alanında imza törenine katılacakları bildirildi.