TBMM'de yasa kabul edildi! SGK, MTV, GSS, KYK borçları nasıl yapılandırılacak?

TBMM'de yasa kabul edildi! SGK, MTV, GSS, KYK borçları nasıl yapılandırılacak?

Türkiye'de kamuya ait borçların yapılandırılmalarını içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek yürürlüğe girdi.

TBMM'de yasa kabul edildi! SGK, MTV, GSS, KYK borçları nasıl yapılandırılacak? Türkiye'de kamuya ait borçların yapılandırılmalarını içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek yürürlüğe girdi. Bu doğrultuda vergi dairelerince 43,5 milyar lira ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nca da 47,8 milyar liralık bir tahsilat gerçekleştirildi.

Teklifle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile ilgili alacaklara yapılandırma imkanı sunuluyor.

HANGİ BORÇLAR KAPSAM ALANINDA

Türkiye'de alacaklar için 31 Aralık 2022 tarihi esas alınacağı ifade edilirken bu süreçte de kapsam alanında yer alan borçlar şu şekilde:

Vergiler, vergi cezaları, idari ve adli para cezaları, gümrük vergileri ve idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası.

YAPILANDIRMA BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?

TBMM Başkanlığı'na sunulan kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, gelen bilgilerde düzenlemeden yararlanarak borç yapılandırması yapacak olan vatandaşların 30 Nisan 2023 tarihine kadar da ilgili idareye başvuracağı ifade edildi.

YAPILANDIRMA ÖDEMELERİ TAKSİT SAYILARI KAÇ OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK, il özel idareleri, belediyeler ve YİKOB'Iara bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti, 31 Mayıs 2023'e kadar, diğer taksitlerini ise bu tarihi takip eden aylık dönemler halinde azami 48 eşit taksitte ödeyebilme şartı aranacak.

Borç yapılandırma ödemelerinde vatandaşların en merak ettiği konular arasında da şüphesiz borçların kredi kartları ile ödenip ödemeyeceği oldu. Bununla ilgili gündeme düşen haberlere göre de ödemelerin rahatlıkla kart ile ödeneceği ifade edildi.

SGK'dan başlayarak MTV, GSS ve KYK gibi borçların yapılandırma işlemleri için vatandaşlar ilgili birimlerin şubeleri ya da müdürlüklerine giderek 30 Nisan 2023 tarihine kadar başvuru gerçekleştirmesi gerekiyor. Buradan yapılandırmalar kolaylıkla yapılabilecek.