Ticaret Bakanlığı'ndaki dezenfektan skandalına şuyuu vukuundan beter açıklama
Ticaret Bakanlığı ve Gümrük Kapılarına, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve eşinin ortak olduğu firmalardan dezenfektan alınması tartışmalarına bakanlıktan yapılan açıklama, şuyuu vukuundan beter dedirtti.
Ticaret Bakanlığı’nın, Bakan Ruhsar Pekcan ve eşinin ortak olduğu şirketlerden 1,5 milyon liralık dezenfektan aldığı, bu rakamın Bakanlığa bağlı kuruluşlarla birlikte toplamında 9 milyon lirayı bulduğu iddiaları ile ilgili Bakanlıktan yapılan açıklama pes dedirtti.
Açıklamada önce haberler yalanlandığı, akabinde Bakan Pekcan ve eşinin ortak olduğu şirketlerden söz konusu alımların yapıldığının kabul edildiği görülürken, Karon Mühendislik ve Nanoksia Biyoteknoloji şirketlerinden dezenfektan alımı işinin etik bulunması pes dedirtti.
Skandal ortaya çıktıktan sonra istifa etmesi beklenen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın eşiyle birlikte ortak olduğu Karon Mühendislik ve Nanoksia Biyoteknoloji şirketlerinin Bakanlık ve bakanlığa bağlı kuruluşlara mal satımı konusunda Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, toplumsal ihtiyaçların temini ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliğinin sağlanması noktasında kilit öneme sahip gümrüklerin de ticaretin aksamadan devamı için büyük bir özveriyle faaliyetlerini sürdürdüğü ifade edildi.
Açıklamada, belirtilen dönemde, yeni nesil teknolojiyle uluslararası sertifikalara sahip olarak koronavirüse karşı etkinliği kanıtlanmış, yüzde 100 doğal ve insan sağlığı açısından güvenilir şekilde üretilen nanoksia dezenfektanın, satışı yapan firmanın adı ya da sahibi sebebiyle değil, o dönem piyasada satılan hem diğer alkol bazlı dezenfektanların hem de kendi satış fiyatının da oldukça altında bulunması ve pandemi sebebiyle en hızlı şekilde temin edildiği için kullanılan diğer alkol bazlı ve kimyasal dezenfektanlara ilaveten tercih edildiği vurgulandı.
Salgın döneminde, Ticaret Bakanlığınca KDV hariç toplam 6 milyon 556 bin 816,78 lira tutarında salgınla mücadeleye ilişkin maske, alkol bazlı dezenfektan, siperlik, eldiven gibi ürün tedariki yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"KDV hariç 507 bin 880 liralık dezenfektan Nanoksia Biyoteknoloji firmasından ilgili mevzuatın emredici hükümleri çerçevesinde gerekli tüm ürün/fiyat araştırmaları yapılarak, piyasa fiyatlarından oldukça aşağıda, usulüne uygun bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, üretici Nanoksia Biyoteknoloji firmasından yapılan 507 bin 880 liralık dezenfektan tedariki, direkt üretici firma yerine en iyi fiyat veren ikinci firma tarafından temini gerçekleşseydi 853 bin 600 liraya tekabül edecekti. Diğer taraftan, haberde yer alan faturalarda belirtilen ve Bakanlığımıza bağlı olmayan kurum ve kuruluşlarla adı geçen firmanın gerçekleştirdiği ticari faaliyetleri, etik dışı bir çıkar ilişkisiymiş gibi göstererek Bakanlığımızla irtibatlandırmaya çalışmak, kamuoyunu bilgilendirme gayesinden ziyade farklı amaçlara hizmet etmektedir. Objektif gazetecilik anlayışına sığmayan, çarpıtılmış, yanıltıcı, art niyetli ve Bakanlığımızı yıpratma amaçlı hazırlanan bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuya ilişkin yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla kamuoyunun bilgisine sunulur."