Trump-Şi Zirvesinin Perde Arkası! Tayvan ve İran Masadaydı

Trump-Şi Zirvesinin Perde Arkası! Tayvan ve İran Masadaydı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin temaslarının ardından Air Force One’da yaptığı açıklamalarda Tayvan krizi, Boeing anlaşması, İran’ın nükleer kapasitesi ve Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında dikkat çeken mesajlar verdi.

Çin ziyaretini tamamlayarak ABD’ye dönen ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pekin temaslarını “harika bir ziyaret” olarak nitelendiren Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yapılan görüşmelerde Tayvan krizi, Boeing uçak anlaşması, İran’ın nükleer kapasitesi ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi başlıkların masaya yatırıldığını açıkladı.

Trump’ın özellikle Tayvan konusunda verdiği mesajlar ve İran’a yönelik sert ifadeleri dikkat çekti.

Boeing İçin 750 Uçaklık Dev Sinyal

Trump, Çin’in Amerikan havacılık devi Boeing’den 200 uçak almayı kabul ettiğini hatırlatarak, bu sayının ilerleyen dönemde 750’ye kadar çıkabileceğini söyledi. Bu potansiyel anlaşmanın, ABD ekonomisi ve istihdam açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Şi Cinping hakkında olumlu ifadeler kullanan Trump, “Çok zeki biri ve ülkesini çok seviyor” dedi. Görüşmelerde gümrük tarifelerinin gündeme gelmediğini belirten ABD Başkanı, ticari ilişkilerde yeni bir dönemin kapısının aralanabileceği mesajını verdi.

Tayvan Mesajı: “Şu An En Son İhtiyacımız Olan Şey 9 Bin 500 Mil Uzakta Bir Savaş”

Trump’ın açıklamalarında en dikkat çeken başlıklardan biri Tayvan krizi oldu. Tayvan’ın bağımsızlık mücadelesinin şiddetli bir çatışmaya dönüşme riskine işaret eden Trump, Pekin’e bu konuda herhangi bir taahhütte bulunmadığını vurguladı.

Trump, “Şi, Tayvan konusunda çok kesin düşüncelere sahip ancak bağımsızlık mücadelesinin yaratacağı şiddetli çatışmadan kaçınıyor. Ben Çin’e Tayvan konusunda bir taahhütte bulunmadım. Özellikle silah satışları ayrıntılarıyla masaya yatırıldı; bu konuda nihai karar bana ait ve kısa süre içinde kararımı vereceğim.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, “Şu an en son ihtiyacımız olan şey 9 bin 500 mil uzakta bir savaş.” diyerek Washington’un yeni bir askeri gerilim istemediğinin sinyalini verdi.

“İran’ın Askeri Gücünü Yok Ettik”

Trump, İran konusunda da iddialı açıklamalarda bulundu. Tahran’ın füze üretim kapasitesinin yüzde 85’inin ortadan kaldırıldığını öne süren ABD Başkanı, İran’ın nükleer silaha asla sahip olamayacağını söyledi.

“Kimseden iyilik istemiyorum. İyilik isterseniz, karşılığında iyilik yapmanız gerekir. İhtiyacımız da yok; İran’ın silahlı kuvvetlerini tamamen yok ettik. İranlılar bana uranyumu zenginleştirmeyi durduracak teknolojilerinin olmadığını, bunu ancak bizim ya da Çin’in yapabileceğini itiraf ettiler.” sözleriyle dikkat çeken Trump, bu konuda Şi Cinping’in de ABD ile benzer düşündüğünü belirtti.

Rusya-Ukrayna Savaşı Masadaydı

Air Force One’daki açıklamalarda bir diğer önemli başlık ise Rusya-Ukrayna Savaşı oldu. Trump, Çin Devlet Başkanı ile bu konuyu kapsamlı biçimde ele aldıklarını ifade etti.

Her iki liderin de savaşın sona ermesi yönünde ortak bir irade ortaya koyduğunu belirten Trump, kanlı sürecin daha fazla uzamaması gerektiğini dile getirdi. Detaylı diplomatik adımlara ilişkin bilgi paylaşılmazken, görüşmelerin devam edeceği mesajı verildi.