Trump’tan Cinsiyet Değiştiren Askerlere Veto

Trump’tan Cinsiyet Değiştiren Askerlere Veto

Başkan Donald Trump, attığı bir dizi tweette, cinsiyet değiştiren bireylerin Amerikan silahlı kuvvetlerine kabul edilmesini sonlandıracağına yönelik kararı, 'Generaller ve askeri uzmanlarla görüşmelerinin ardından' aldığını paylaştı.

Trump mesajında "Ordumuz kesin ve ezici zafer elde etmeye odaklanmalıdır. Cinsiyet değiştirmiş bireyler orduya çok büyük tıbbi masraflara ve aksamalara neden olur. Amerikan ordusu bu yükü taşıyamaz. Teşekkür ederim" diye yazdı.

Haziran 2016’da dönemin Savunma Bakanı Ash Carter, cinsiyet değiştiren askerlerin doktorları tarafından gerekli görülen ameliyat ve hormon tedavilerinin de ordu tarafından karşılanmasını öngören uygulamayı onaylamıştı.

Carter kararını açıklarken, “Eminim ki bunun ordumuz için ne anlama geldiğini düşünürsek gurur duymak için bir nedenimiz var, çünkü yapılması gereken doğru şey bu, aynı zamanda dünyanın en iyi ordusunda kilit rol oynayan donanımlı ve iyi insanların askere alınması ve orduda kalmalarının sağlanması açısından da önemli bir adım. Ordumuz ve savunduğu ülkemiz daha da güçlü olacaktır’’ demişti.

Trump’ın açıklamasından kısa süre önce de Savunma Bakanı Jim Mattis, Pentagon’un, 2017 yılının geri kalanında Carter’ın bu kararının, birlikler üzerindeki etkisini gözden geçirmek üzere askıya alınacağını söylemişti.

Rand adlı düşünce kuruluşuna göre, Amerikan ordusunda 4,000 kadar cinsiyet değiştirmiş asker ve subay bulunuyor. Trump mesajında bu görevlilere ne olacağına açıklık getirmedi.

Savunma Bakanlığı yetkilileri de en az 250 askerin de tercihleri yönünde cinsiyet değişikliğine gitmekte olduğunu söylüyor.