Tüm Gözler Dünya Kupası’na Kilitlendi

Tüm Gözler Dünya Kupası’na Kilitlendi

Bu yıl Rusya’da yapılacak olan 2018 FIFA Dünya Kupası yazın en büyük spor organizasyonu. Şimdiden milyonlarca kişi Rusya’ya doğru yola çıkmaya başladı ve yaz tatili programını sadece bu organizasyon üzerinden şekillendirdi.

Bu yıl Rusya’da yapılacak olan 2018 FIFA Dünya Kupası yazın en büyük spor organizasyonu. Şimdiden milyonlarca kişi Rusya’ya doğru yola çıkmaya başladı ve yaz tatili programını sadece bu organizasyon üzerinden şekillendirdi.

Dünya Kupası bilindiği gibi futbolun en büyük organizasyonu.İki yıl süren elemelerin ardından bu turnuvaya katılmaya hak kazanan 31 takım kupanın oynanacağı ülkeye gidiyor. Ev sahibi ülke ise elemelere katılmadan doğrudan kupaya dahil oluyor. Amaç bir ay sürecek olan turnuva sonunda kupayı kazanmak ve dünyanın futbol konusunda en büyüğü olmak.

Toplamda 32 ülke dört takımdan oluşan 8 gruba ayrılıyor. Gruplar aşamasında birbirleri ile maçlar yapıyorlar. Galibiyetin 3 puan, beraberliğin 1 puan olduğu bu grup maçları sonunda ilk iki içinde yer alanlar bir üst tura çıkıyor. Bu noktadan sonra ise eleme maçları başlıyor ve her maçın sonunda kazanan bir üst tura kalıyor.

Beraberliklerin 90 dakika içinde bozulmaması halinde ise uzatmalar ve penaltı atışları galibi belirliyor. Sona kalan dört takım içinde kazananlar finale çıkarken kaybedenler aralarında üçüncülük ve dördüncülük maçı yapıyor.

2018 FIFA Dünya Kupası yeni kullanılacak topu, video hakem uygulaması ile pek çok yeniliğe sahne olacak. Ayrıca İzlanda ve Panama gibi ilk defa bu dev organizasyona katılacak iki takım da mevcut.

Takımlar kadar Dünya Kupası’nda hakemler de önemli. Bazen milli takımı turnuvaya katılmaya hak kazanamayan ülkelerden de deneyimli hakemler maçları yönetebiliyor. Bu yıl Türkiye’den Cüneyt Çakır turnuvada görev yapacak hakemlerden biri. Çakır görevlerini en iyi şekilde yapabilmek için ekip arkadaşları ile oldukça çalıştıklarını anlatıyor.

Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ülkeler inanılmaz bir reklamın yanında turnuva süresince büyük bir turizm geliri de elde ediyor. Sonuçta dünyanın her yerinden milyonlarca kişi takımlarını desteklemek veya iyi maçlar izlemek için ev sahibi ülkeye akın ediyor.

Bu yıl da Rusya’da çok önceden maçların yapılacağı şehirlerdeki bütün oteller doldu. Rezervasyonlar sonucu yer kalmadığı için kimi aileler oda kiralamaya bile başladı. Tabii bu derece fazla kişinin gitmesi sadece otelleri mutlu etmiyor.

Herkes maçı tribünde izlemek için bilet bulamayacağı veya her maça gidemeyeceği için maç yayını yapan barlar, restoranlar turizm gelirinde iyi bir payda alıyorlar. Gerçi bu yıl Rusya’nın holiganların aşırılıklarından çekinmesi nedeniyle maçlardan bir gün önce ve maç günü içki satışını yasaklaması çok tepki çekse de futbolseverler yine de rezervasyonlarını bozmadı.

Dünya Kupası’nın para kazandırdığı bir diğer grup da ufak hediyelik eşya satan mağazalar. Taraftarlar maçları izlerken bir yandan da ufak hediyelik eşyalar ve bu yılki Dünya Kupası’na ait anı mahiyetinde şeyler almak isteyecektir.

Son Dünya Kupası’nın yapıldığı Brezilya turnuva boyunca 51 milyar dolarlık bir gelir beklentisi içindeydi. Tam olarak bu sayıya ulaşılamasa da yakın bir miktarın ülke ekonomisine gelir olarak girdiği kaydedildi.

Rusya’da bu tür iş yapan ufak yerlerin turnuva boyunca iyi bir gelir elde edeceği düşünülüyor ama iş sadece bununla da kalmayacaktır. Dünya Kupası’nın yapıldığı ülkeler sonraki yıllarda da normalden fazla turist alıp gelir elde etmeyi sürdürüyor.

Ne var ki her şey güllük gülistanlık değil. Merkezi New York’ta bulunan Dünya İnsan Hakları İzleme Örgütü Rusya’da yaşanan olaylar ve ihlaller yüzünden kupaya katılacak ülkelere boykot çağrısında bulundu. Ama bu derece önemli bir organizasyona katılma hakkı kazanmış hiçbir ülke boykot çağrısına destek vermedi.

Perşembe günü Rusya – Suudi Arabistan maçıyla başlayacak futbol şöleni sonunda yine unutulmaz anılar, goller olacak ve ardından herkesin gözü dört yıl sonra Katar’ın ev sahipliğindeki turnuvaya çevrilecek.