Türkiye'de bir ilk yaşanacak! Doları alt üst edecek yeni hamle elinizde patlayabilir dikkat

Türkiye'de bir ilk yaşanacak! Doları alt üst edecek yeni hamle elinizde patlayabilir dikkat

Dünyada merkez bankaları pandemi sonrası üretim sorunu karşısında çıkan enflasyon krizi ile baş edebilmek için faiz artırımına giderken, Türkiye dünyada eşi benzeri görülmemiş bir karar imza attı. Ekonomi yönetimi dolar kurunda yeni gelişmelere yol açtı.

Türkiye'de bir ilk yaşanacak! Doları alt üst edecek yeni hamle elinizde patlayabilir dikkat - Pandemi sonrası dünya ülkeleri enflasyon ile mücadele etmek üretim ve istihdam fazlası oluşturmak için merkez bankalar faiz artırımına giderken Türkiye'de, eşi benzeri görülmemiş ekonomi yönetimi yaşandı. Dolar kurunda yeni rekorlar kırıldı. Krizi bastırmak için Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi hayata geçti.

Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde küresel ekonomiyi şekillendiren merkez bankaları faiz artırımına gitme tercihine yönelse de istenileni elde edemedi. Maalesef yıl sonu büyüme beklentilerinin altına kaldı. OECD ve G-20 ülkeleri arasında ekonomik büyümeyi başaran sayılı ülkeler arasındaki Türkiye'de ekonomi yönetimine karşı tepki gelse de sahaya sürülen yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı politikalar sayesinde rekorlar kırıldı.

DOLARDA YENİ HAMLE

kur-korumali-mevduat.jpg

Dolar hakimiyetini kırmak için çıkarılan Kur Korumalı Mevduat Sistemi sayesinde Merkez Bankası rezerv eritmek yerine varlık sahiplerini sisteme entegre ederek ciddi boyutlara ulaşan zarar miktarını karşılayarak vatandaşın cebine girmesini sağladığı söyleniyor. Böylelikle de doların önü kesilmiş oldu. Önümüzdeki dönemde atılan yeni adımların yatırım amaçlı dolar alan kişilerin elinde kalacağı tahmin ediliyor.

Ekonomist Alaattin Aktaş, 'Başımızda büyük bir bela var. Dünyanın kıskandığı buluş olarak lanse edilen kur korumalı mevduat. Bu hesabı açtıranlara bütçeden ve Merkez Bankası’ndan aktarılan kaynak bir yana asıl felaket uygulama bittiğinde yaşanacak' dedi.

LİRALAŞMA DÖNEMİ

lira.jpg

Liralaşma yolunda ilgili hükümet yetkilileri uzun süren çalışma sonucu politika argümanlarını devreye koydu. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu verileri olduğu söylenilen aktarımda, sistemin toplam 1 trilyon 308 milyar lira bütçeye ek zarar verdiği belirtildi.

Sistemi kullanan yatırımcılar özellikle üç ay vadeyi tercih ettiği için uygun şartlarda cayma imkanı bulunduğu, Türk lirası cinsinden açılan hesapların belirli zaman için DTH dönüşümü yoluyla bütçeden kur farkı olarak ciddi miktarda kaynak ayrıldığı söyleniyor.

16 Ağustos 2022'de paylaşılan bilgilere göre, bütçeden 60.6 milyar lira ödendi. Bankaların üzerindeki yük çekilmiş oldu. Faizler düşürülerek sistemde uygulanan parasal döngünün de aşağı çekilmesi sağlandı.

EDİTÖR NOTU: Haber içeriğinde yer alan herhangi bir ifade editöre ait değildir. YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.