Ülkenin zenginleri Boğaz manzarasına veda ediyor! Yalılar satılığa çıkarılmaya başlandı!

Ülkenin zenginleri Boğaz manzarasına veda ediyor! Yalılar satılığa çıkarılmaya başlandı!

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından yalıların da satılığa çıkarılmaya başlandığı gözlendi. Yalılar için belirlenmiş olan fiyatlar ise dudak uçuklattı. İşte ayrıntılar…

1 ayı aşkın süre önce Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve 11 ili birden etkileyen yıkıcı depremler, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu acı bir şekilde hatırlattı. Ağır sonuçlara sebep olan depremlerin ardından özellikle İstanbul’da deprem korkusu hakim olmaya başladı. 1999 Gölcük depreminden bu yana İstanbul halkını ve İstanbul’un yönetiminden sorumlu olan kişileri olası bir depreme karşı uyaran ve gereken tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini belirten deprem uzmanları, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından daha da yakından takip edilmeye başlandı.

İstanbul’da önümüzdeki 7 yıl içerisinde 7’nin üzerinde bir depremin meydana gelme olasılığını oldukça yüksek gören deprem uzmanları, İstanbul halkını harekete geçirdi. Fay hatlarından uzak bölgelere taşınma gayreti içerisinde olan vatandaşların yanı sıra mevcut yerleşim yerlerini güçlendirmenin yollarını da arayan vatandaşlar, kentsel dönüşüme yeşil ışık yakmaya başladı.

Apartmanlar adına verilen kentsel dönüşüm kararları kapsamında yeni inşaatlara başlanmaya devam edilirken yalı sahipleri evlerini boşaltmaya başladı. Yürürlükte olan kanun sebebi ile yalılarını onaramayan ve yenilemeyen yalı sahipleri, mağduriyetlerinin giderilmesi amacı ile çözüm ararken uzmanlar Boğaz’da yer alan yalıların ciddi tehlike altında olduğunu savunuyorlar.

YENİLEMELERİ YASAKLANDI!

ulkenin-zenginleri-bogaz-manzarasina-veda-ediyor-yalilar-satiliga-cikarilmaya-baslandi.png

1983 yılında yürürlüğe girmiş olan 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu gereğince, ilgili alanlarda yer alan yalıların yeniden yapılması yasaklandı. O dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, bu karar ile bölgedeki nüfus yoğunluğunun azaltılmasını hedeflemişti. Ancak bugün bakıldığında söz konusu yasak sebebi ile genellikle 1980 yılından önce yapılan binaların bulunduğu Bebek, Arnavutköy, Anadolu Hisarı, Yeniköy, Çengelköy, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Paşabahçe ve Kavacık öngörü alanı gibi tarihi semtlerin deprem sebebi ile büyük bir tehlike ile karşı karşıya oldukları belirtildi.

UZMAN İSİM DEĞERLENDİRMELERİNİ PAYLAŞTI!

Boğaz’da bulunan yerleşim yerlerinde ciddi sıkıntıların olduğuna dikkat çeken Restoratör Mimar Dr. Sinan Genim, 1983 yılında çıkartılmış olan yasadan bu yana Boğaziçi öngörü bölgesinde bulunan yapılara herhangi bir tadilatın yapılmamış olduğunu belirtti. Genim, özellikle vadi tabanın bulunan yerleşim yerlerinin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduklarına dikkat çekti.