Washington'dan İsrail'e Beklenmedik Suriye Mesajı! “Gereksiz Bir Tırmanış”
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye-Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail'in Suriye'deki Ebu Zuhur Hava Üssü'ne yönelik hava saldırıları sonrasında dikkat çeken bir açıklama yaptı.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye-Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail'in Suriye'deki Ebu Zuhur Hava Üssü'ne yönelik hava saldırıları sonrasında dikkat çeken bir açıklama yaptı. Saldırıların bölgesel istikrara katkı sağlamadığını belirten Barrack, gelişmeyi “gereksiz bir tırmanış” olarak nitelendirdi. Şara hükümetinin İsrail'e karşı saldırgan bir politika izlemediğini savunan ABD'li diplomat, taraflara askeri gerilimi artırmak yerine diplomasi ve diyaloğa yönelme çağrısında bulundu.
ABD'den İsrail'in Suriye Saldırısına “Gereksiz Tırmanış” Tepkisi
İsrail'in Suriye'nin kuzeyinde, İdlib'in doğusunda bulunan Ebu Zuhur Hava Üssü'ne düzenlediği saldırı, Washington yönetiminin de gündemine girdi.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi, aynı zamanda Suriye ve Irak Özel Temsilcisi olarak görev yapan Tom Barrack, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırılardan duyulan endişeyi dile getirdi.
Barrack, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“İsrail'in Ebu Zuhur Hava Üssü'ne gerçekleştirdiği teyit edilmiş hava saldırılarının, bölgesel istikrarı ilerletmeyen gereksiz bir tırmanış teşkil etmesinden derin endişe duyuyoruz.”
Açıklama, Washington'dan İsrail'in Suriye'deki son askeri hamlesine yönelik gelen dikkat çekici mesajlardan biri oldu.
Barrack'tan Şara Hükümetiyle İlgili Dikkat Çeken Mesaj
Tom Barrack'ın açıklamasında öne çıkan bir diğer bölüm ise Şara hükümetinin İsrail'e yönelik tutumu hakkındaki değerlendirmeleri oldu.
Barrack, mevcut Suriye yönetiminin saldırgan bir yaklaşım benimsemediğini ve vekil güçler üzerinden hareket etmediğini belirtti.
ABD'li diplomat açıklamasında:
“Şara hükümeti ne saldırgan bir tutum benimsemiştir ne de vekil güçleri vardır. Aksine, İsrail ile gerilimi azaltmayı tercih ettiğini defalarca belirtmiştir.”
ifadelerini kullandı.
Barrack'ın bu sözleri, İsrail-Suriye hattındaki gerilimin yükseldiği bir dönemde Washington'ın Şam yönetimine ilişkin yaklaşımı açısından dikkat çekti.
ABD Askerî Gerilim Yerine Diplomasiyi İşaret Etti
Washington'ın iki ülke arasındaki sorunların askeri yöntemlerden ziyade diplomatik temaslarla çözülmesini desteklediğini belirten Barrack, ABD'nin bu doğrultudaki görüşmelere ev sahipliği yapmayı sürdüreceğini açıkladı.
Barrack:
“ABD geçmişte olduğu gibi gelecekte de her iki ülke için de kinetik çatışmalardan ziyade diplomatik bir yaklaşımı teşvik etmek amacıyla görüşmelere ev sahipliği yapmaya devam edecektir.”
dedi.
Bu mesajla birlikte ABD'nin, İsrail ile Suriye arasındaki doğrudan veya dolaylı temasların devam etmesinden yana olduğu bir kez daha vurgulandı.
“İtidal ve Angajman Daha Yapıcı Bir Yol”
Tom Barrack, bölgede kalıcı bir gerilim azaltma mekanizmasının ancak ilgili ülkelerin ve tarafların katılacağı görüşmeler sonucunda oluşturulabileceğini belirtti.
“Kalıcı gerilimi azaltma anlaşmaları, ilgili tüm ülkeler ve taraflarla sürdürülen diyaloglar yoluyla inşa edilir.” diyen Barrack, Washington'ın itidal çağrısını yineledi.
ABD'li temsilci, açıklamasının devamında:
“ABD, itidal ve angajmanın daha yapıcı bir yol olduğuna inanmaya devam ediyor.”
ifadelerine yer verdi.
Taraflara Yeni Askerî Adımlardan Kaçınma Çağrısı
Barrack'ın mesajının sonunda ise hem İsrail'e hem de bölgede gerilimin tarafı olabilecek aktörlere yönelik diplomasi çağrısı öne çıktı.
Barrack:
“Tarafları, daha fazla askeri gelişmeden ziyade mantıklı söylem ve diyaloğa öncelik vermeye teşvik ediyoruz.”
ifadelerini kullandı.