Yargıtay'dan milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren emsal karar! Hem banka hem kullanıcı suçlu!

Yargıtay'dan milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren emsal karar! Hem banka hem kullanıcı suçlu!

Geçtiğimiz günlerde kredi kartı ekstresinde yer alan borcun limitin 10 katından fazla olduğunu fark eden ve bu kapsamda da mahkemeye vuran kredi kartı kullanıcısı, Yargıtay tarafından suçlu bulundu.

Yüksek enflasyon başta olmak üzere pek çok olumsuz ekonomik faktör sebebi ile ellerine geçen aylık kazançlar ile ay sonlarını getirmek konusunda oldukça büyük bir sıkıntı yaşayan vatandaşlar, giderlerini karşılamak ve diğer harcamalarını ödeyebilmek amacı ile sıklık ile bankaların kredi kartı ürünlerine başvurmaya başladı. 2022 yılı içerisinde üst seviyelere ulaşan kredi kartı kullanımları rekor kart borçlarına sebep olurken geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından verilen bir karar kredi kartı kullanıcılarını şaşırttı.

Yakın çevresinden bir tanıdığına kullanması üzerine kendi kredi kartını veren ve ay sonunda gelen kart ekstresi karşısında şaşkınlık geçiren bir vatandaş, soluğu mahkemede aldı. Ekstre borcunun kredi kartı limitinden çok daha fazla olduğu gerekçesi ile borcun silinmesini talep eden kart kullanıcısına Yargıtay’dan şaşırtan bir cevap geldi.

EKSTRE BORCU LİMİTİN 10 KATINI AŞTI!

yargitaydan-milyonlarca-kredi-karti-kullanicisini-ilgilendiren-emsal-karar-hem-banka-hem-kullanici-suclu-2.jpg

Bankaların başvuru sahiplerinin ödeme performanslarına ve geçmiş bankacılık öykülerine bakarak belirledikleri kredi kartı limitleri, her kullanıcı için farklıdır. Bu kapsamda tüketiciler, ay boyunca kendileri için belirlenmiş olan üst limite kadar harcama yapabilmektelerdir. Ancak genel geçer bir kural olduğu bilinen bu yaklaşım, geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olayda resmen geçersiz kılındı. Yakın çevresinden bir tanıdığına giderlerini harcaması adına kendi kartını veren bir vatandaş, ay sonunda karşı karşıya kaldığı ekstre borcu sebebi ile şaşkınlık yaşadı.

Kredi kartının üst limiti 4 bin TL olan bir vatandaş, yakın çevresinden bir tanıdığına kendi rızası ile vermiş olduğu kredi kartına ait borcu görünce soluğu mahkemede aldı. Kredi kartı limitinin 4 bin TL, ay sonu borcunun ise 45 bin TL olduğunu ifade eden vatandaş, icra takibine girmemek amacı ile borcun bir kısmını ödedi. Hem ödediği kısım hem de kalan kısım için mahkemeden iptal kararı bekleyen vatandaş, limit üstü kullanıma izin verdiği için bankayı suçladı.

YARGITAY’DAN DAVAYA İLİŞKİN EMSAL KARAR!

İlk etapta mahkemeden kısmen kabul kararı alan ve sonrasında da Yargıtay’ın “kartı korumak kart kullanıcısına aittir” kararı karşısında şaşkınlık yaşayan kart kullanıcısı, Tüketici Mahkemesi’nin ısrarı sonucunda kısmen kendini kurtarabilmeyi başardı. Yargıtay dava konusuna ilişkin yapmış olduğu ikinci değerlendirmede kartını başkasına veren kullanıcıyı ve limit üstü kullanıma izin vermiş olan bankayı, eşit oranda suçlu buldu.