Yazılı sınavı geçtiler, aylardır mülakat bekliyorlar! MEB’de 1.462 adayın takvim belirsizliği

Yazılı sınavı geçtiler, aylardır mülakat bekliyorlar! MEB’de 1.462 adayın takvim belirsizliği

Millî Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatındaki 450 şube müdürlüğü kadrosu için yürüttüğü görevde yükselme sürecinde sözlü sınav tarihi bekleniyor.

Millî Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatındaki 450 şube müdürlüğü kadrosu için yürüttüğü görevde yükselme sürecinde sözlü sınav tarihi bekleniyor. Yazılı sınav sonucunda mülakata katılmaya hak kazanan 1.462 adayın gözü MEB’den gelecek duyuruya çevrilirken, sınav soruları nedeniyle başlayan yargı sürecinde de nihai karar henüz çıkmadı.

MEB şube müdürlüğü mülakatında bekleyiş sürüyor

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından taşra teşkilatında bulunan boş şube müdürlüğü kadrolarının doldurulması amacıyla başlatılan görevde yükselme süreci devam ediyor. Toplam 450 kadro için gerçekleştirilecek sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, mülakat tarihlerinin ilan edilmesini bekliyor.

Sürecin en önemli aşamalarından biri olan yazılı sınav aylar önce tamamlanmasına rağmen sözlü sınav takvimi henüz açıklanmadı. Binlerce eğitim yöneticisi adayının yakından izlediği süreçte belirsizliğin sona ermesi ve takvimin duyurulması talep ediliyor.

MEB’in daha önce yaptığı resmi açıklamada sözlü sınava ilişkin takvimin ilerleyen süreçte ayrıca ilan edileceği bildirilmişti. Ancak yazılı sınav sorularıyla ilgili başlayan hukuki süreç nedeniyle mülakat aşamasına ilişkin bekleyiş devam etti.

1.462 aday sözlü sınava hak kazandı

MEB Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Yazılı Sınavı, 7 Şubat 2026 tarihinde gerçekleştirildi. Sınavın ardından değerlendirme süreci tamamlandı ve sonuçlar 4 Mart 2026 tarihinde adayların erişimine açıldı.

Açıklanan sonuçlarla birlikte başarı sıralaması da oluşturuldu. İlgili mevzuat doğrultusunda ilan edilen kadro sayısının üç katı adayın sözlü sınava alınması öngörülürken son sıradaki adayla aynı puanı alanlar da değerlendirmeye dahil edildi.

Bu hesaplama sonucunda 450 şube müdürlüğü kadrosu için toplam 1.462 aday, sözlü sınava katılmaya hak kazandı. Böylece yazılı sınav aşamasını geride bırakan adaylar için gözler mülakat takvimine çevrildi.

Ancak beklenen sözlü sınav tarihleri açıklanmadı. Bakanlığın takvimi daha sonra duyuracağını belirtmesinin ardından başlayan yargı süreci, görevde yükselme işlemlerindeki takvim açısından belirleyici gelişmelerden biri hâline geldi.

MEB şube müdürlüğü sınav soruları yargıya taşındı

Yazılı sınav sonuçlarının ilan edilmesinin ardından sınavdaki bazı sorulara yönelik itirazlar gündeme geldi. Adaylar ve sendikalar, bazı sorularda hata bulunduğu iddiasıyla yargı yoluna başvurdu.

Yazılı sınavda bulunan 3 sorunun, bazı kaynaklara göre ise 4 sorunun iptali talep edildi. İtirazların merkezinde soruların içeriği, bilimsel geçerliliği ve mevzuata uygun olup olmadığı yer aldı.

Tartışmaya konu olan soruların iptali talebi idari mahkemelere taşınınca görevde yükselme sürecinde hukuki aşama başladı. Mahkeme sürecinin devreye girmesiyle birlikte adayların beklediği mülakat takviminin açıklanması da gecikti.

Yazılı sınavı başarıyla tamamlayarak sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar açısından süreç böylece yalnızca MEB’den yapılacak takvim açıklamasına değil, yargıdan çıkacak karara da bağlı hâle geldi.

Bilirkişi heyeti raporunu mahkemeye sundu

Davaya konu edilen sınav sorularının incelenmesi amacıyla mahkeme tarafından bilirkişi heyeti görevlendirildi. Heyet yaptığı incelemelerin ardından hazırladığı raporu dosyaya sundu.

Bilirkişi raporunda iptali talep edilen soruların mevzuata, sınav kılavuzuna ve bilimsel kriterlere uygun olduğu değerlendirildi. Heyet, yaptığı incelemenin sonucunda söz konusu soruların iptal edilmesine gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Bu rapor, uzun süredir devam eden hukuki süreç açısından önemli bir aşama oldu. Ancak bilirkişi değerlendirmesinin dosyaya sunulması davanın tamamen sonuçlandığı anlamına gelmedi.

Davacı adaylar ve süreci takip eden hukukçular bilirkişi raporuna itiraz etti. Böylece sınav sorularına ilişkin hukuki tartışma yeni bir aşamaya taşındı.

Bilirkişi raporuna itiraz edildi

Davacı taraf, bilirkişi heyetinin değerlendirmesinin ardından itiraz dilekçelerini mahkemeye sundu. İtirazlarda özellikle soruların güncel müfredat ve reform çalışmaları çerçevesinde yeterli şekilde değerlendirilmediği öne sürüldü.

İtirazlarda gündeme getirilen başlıklar arasında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli de yer aldı. Davacıların, bilirkişi raporundaki değerlendirmelerin eksik olduğunu ileri sürmesinin ardından gözler yeniden mahkemeye çevrildi.

Gelinen aşamada bilirkişi raporu dosyada bulunurken rapora yönelik itirazlar da mahkemeye iletilmiş durumda. Sınav sorularına ilişkin nihai kararın mahkeme tarafından verilmesi bekleniyor.

Bu nedenle 1.462 aday açısından yalnızca MEB’in açıklayacağı mülakat tarihleri değil, devam eden yargı sürecinden çıkacak karar da yakından takip ediliyor.

Sendikalardan MEB’e takvim çağrısı

Şube müdürlüğü görevde yükselme sürecindeki gecikme eğitim sendikalarının da gündeminde bulunuyor. Sendikalar, yönetim kademelerindeki görevlerin uzun süre vekâleten yürütülmesinin kurum içindeki liyakat ve çalışma huzuru üzerinde olumsuz sonuçlar oluşturduğunu ifade ediyor.

Bu kapsamda hukuki sürecin mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılması ve ardından sözlü sınav takviminin gecikmeden ilan edilmesi isteniyor.

Sendikaların gündeme taşıdığı bir başka konu ise görevde yükselme sınavlarındaki mülakat uygulaması. Sözlü sınav sisteminin mağduriyetlere neden olduğunu savunan sendikalar, atamaların yalnızca yazılı sınav puanı esas alınarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Böylece 450 şube müdürlüğü kadrosuna yönelik süreç, yalnızca sınav takvimiyle değil, görevde yükselme sistemindeki mülakat uygulamasına ilişkin tartışmalarla da gündemde kalmaya devam ediyor.

Adayların planları belirsizlikten etkilendi

Sürecin aylar boyunca sonuçlanmaması, mülakat hakkı kazanan eğitimcilerin mesleki planlarının yanı sıra özel hayatlarına ilişkin kararlarını da etkiliyor. Farklı il ve ilçelerde çalışan adaylar, olası bir atamanın nerede ve ne zaman gerçekleşeceğini bilmeden bekliyor.

Bu belirsizlik nedeniyle bazı adayların çocuklarının okul kaydı, eşlerinin çalışma durumu ve taşınma planları gibi konularda karar vermekte zorlandığı belirtiliyor.

Yeni görev yerine atanma ihtimali bulunan eğitimcilerin ev değiştirme, kira sözleşmesi yapma veya ev alım-satımına ilişkin planlarını ertelediği ifade ediliyor. Sürecin uzamasıyla ekonomik belirsizlik de adayların gündemindeki başlıklardan biri hâline geldi.

Şubat ayında yapılan yazılı sınavı geride bırakan ve Mart ayında sonuçlarını öğrenen adaylar, aradan geçen sürenin ardından sözlü sınav aşamasının ne zaman başlayacağı konusunda net bir tarih bekliyor.

MEB şube müdürlüğü mülakat takvimi açıklanmadı

11 Eylül 2026 itibarıyla MEB Personel Genel Müdürlüğünün resmi kayıtlarında sözlü sınav takvimi henüz ilan edilmiş değil. Bu nedenle 450 kadro için mülakata girmeye hak kazanan 1.462 adayın bekleyişi devam ediyor.

Sürecin önündeki en önemli başlıklardan biri sınav sorularına ilişkin yargı aşaması olarak öne çıkıyor. Bilirkişi heyetinin soruların geçerli olduğu yönündeki raporunun ardından davacı tarafın yaptığı itirazlar mahkemenin değerlendirmesine sunuldu.