Yıkıcı depremlerin Türkiye ekonomisine etkileri değerlendirildi! 5 kurum, o etkileri tek tek açıkladı!

Yıkıcı depremlerin Türkiye ekonomisine etkileri değerlendirildi! 5 kurum, o etkileri tek tek açıkladı!

11 ili etkileyen deprem felaketinin ekonomiyi nasıl etkileyeceğine yönelik araştırmalar devam ederken 5 kurum mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. İşte ayrıntılar…

10 ilde on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine ve yüz binlercesinin de yaralanmasına sebep olan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, ardından yıkılan binaları ve suya düşen hayalleri bıraktı. Kayıplarına ağlamaya devam eden depremzedeler bir yandan da nasıl ayağa kalkacaklarını planlamaya çalışırlarken devletin tüm kurumları bütün imkanlarını seferber etti. Deprem bölgelerinde kurulan çadır ve konteyner kentler ile kalıcı konutlar yapılana kadar depremzedelerin barınma ihtiyaçları karşılanmaya çalışılırken diğer ihtiyaçlara yönelik de çeşitli adımlar atıldı.

Deprem felaketinin ardından yaraların hızla sarılabilmesi amacı ile herkes kendince elini taşın altına koyarken yıkıcı depremlerin yalnızca binaları değil Türkiye ekonomisini de direkt olarak etkilediği bildirildi. Bu etkinin hangi düzeyde olacağı merak edilirken hali hazırda yüksek enflasyon sebebi ile aylardır geçinmekte zorlanan vatandaşlar endişelenmeye başladı. Bu noktada güncel durumu değerlendiren 5 kurum, depremlerin ekonomi üzerinde yarattıkları / yaratabilecekleri etkileri tek tek paylaştı.

10 İLE İLİŞKİN İHRACAT ORANLARI AÇIKLANDI!

Depremden etkilenen 10 ile ilişkin edinilmiş olan resmi verilere göre ilgili şehirlerin Türkiye ekonomisine tarımda yüzde 14,5, ihracatta ise yüzde 8,5 oranında bir katkı sağladıkları öğrenildi.

5 KURUMDAN EKONOMİK DEĞERLENDİRME!

yikici-depremlerin-turkiye-ekonomisine-etkileri-degerlendirildi-5-kurum-o-etkileri-tek-tek-acikladi.jpg

Deprem felaketinin Türkiye ekonomisi üzerinde yaratacağı etkileri değerlendiren kurumlardan birisi olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), maliyet hesabında bulundu. TÜRKONFED, deprem felaketinin sebep olduğu maliyetin 84 milyar doları aşacağını öngördüğünü ifade etti.

Moody’s tarafından yapılan değerlendirmeye göre depremlerin sebep olduğu ekonomik kayıp 25 milyar dolar seviyesinde olacak. Sigorta kapsamında olan zarar ise 5 milyar doları aşacak.

Fitch tarafından yapılan değerlendirmeye göre sigortalanabilir kaybın ölçülmesi oldukça zor. Yapılan hesaplara göre Fitch, kaybın 2- 4 milyar dolar arasında olacağını düşünüyor.

Goldman Sachs tarafından yapılan değerlendirmede şu ifadeler yer aldı: “1999 Marmara depremi GSYH’daki payı, şimdiki depremin üç katından daha büyük bir bölgeyi etkilemişti. Bir akademik çalışmaya göre o depremin maliyetinin GSYH’nin yüzde 1,2’sine denk geliyordu. Bu sonuçlar ve mevcut durum göz önüne alındığında, maliyetin yüzde 1’in oldukça altında kalacağını düşünüyoruz.”

JP Morgan tarafından yapılan değerlendirmeye göre depremlerin fiziki maliyetleri 25 milyar doları aşacak.