Yunanistan Başbakanı Miçotakis çıldırdı! Türkiye ile savaşmaktan bahsediyor

Yunanistan Başbakanı Miçotakis çıldırdı! Türkiye ile savaşmaktan bahsediyor

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye'yi arkasında desteği olduğu emir erliğini yaptığı ülkelere şikayetlerine devam ediyor.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis çıldırdı! Türkiye ile savaşmaktan bahsediyor -İki ülke arasındaki yaşanan gerilimin tırmanmasına katkı sağlayan Miçotakis, Nisan 2022'de ABD ziyareti sonrası Kongre, Türkiye'nin F-16 talebini yeniden gözden geçireceği hatta senatörler ret kararı çıkması için lobicilik faaliyetlerini sürdüreceğini söylemişti. Uzun süren tartışmaların beraberinde Atina yönetimi ile toplantılar askıya alındı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'yi hedef almaktan hatta savaşmaktan endişe etmediklerini söyledi.

F-16 açıklamalarıyla başlayan gerginlik, Ege'de silahsızlandırılması gereken adalara asker çıkarılması ve AB'den temin ettiği hibeyle satın aldığı silahları yerleştirmesiyle tırmandı.

Japonya'nın yerel gazetesi Nikkei Asia'ya konuşan Miçotakis, Türkiye'yi şikayet etti.

NATO üyelik sürecinde genişlemeye zarar verdiğini belirten Miçotakis, Ankara'yı Ukrayna savaşında taraf olmakla eleştirdi. Ülkesinin sözde uluslararası anlaşmalara dayanan temel odak olarak kabul edilir olduğunu, birtakım anlaşmalar gereği Ege adalarında hak iddia etti.

'NATO ÜYESİ BİR ÜLKE BÖYLE POLİTİKA İZLEMEMELİ'

Türkiye'nin NATO'da güçlü konumuna rağmen halen ilişkilerin zedelendiğini söyleyen Miçotakis, 'Türkiye’nin NATO içindeki konumu çok sayıda NATO üyesini hüsrana uğrattı. Türkiye, Rusya ile özel bir ekonomik ilişkisinin olması nedeniyle büyük bir fayda sağlıyor. NATO üyesi bir ülke böyle bir politika izlememeli.' dedi.

Ülke anahtarını ABD'ye teslim eden Atina yönetimi, borç yükünü hafifletmek ve mevcut donanımı güçlendirmek için emir erliğini layıkıyla yerine getirmek için çaba sarf ediyor.

'TÜRKİYE İLE ÇATIŞMA OLASILIĞINDAN ENDİŞE ETMİYORUM'

İki ülke arasındaki gerilime değinen Miçotakis, 'Türkiye ile bir çatışma olasılığından endişe etmiyorum. Ancak endişe ettiğim şey, Türk dış politikasının son birkaç yıldır daha revizyonist ve daha saldırgan bir hale gelmesi. Bu durumun, Ukrayna’daki uluslararası hukuk ihlaliyle uğraştığımız bir döneme denk gelmesinin uygunsuz olduğunu düşünüyorum. Türkiye tarafında görüp duyduklarınızın pek çoğu seçim öncesi söylemi. Ama tüm bu savaş çığırtkanlığının Türk kamuoyunu zehirlemesinden endişe ediyorum.' şeklinde konuştu.

Ukrayna savaşında Türkiye'nin başarılı diplomasi trafiğini küresel güçlerin dahi yerine getirmediği dünya krizine yol açan etkilerin sonlanmasında gayret gösteren Ankara yönetimine sert çıkan Miçotakis, Moskovo'ya yaptırım uygulanmaması ve İsveç ile Finlandiya'nın örgüte üyeliğinde onayın kabul edilmemesi üzerinden sert söylemlerde bulundu.