Zabıta Amirine Rüşvet Gözlatısı!

Zabıta Amirine Rüşvet Gözlatısı!

Çanakkale'nin Biga ilçesinde bir kafeyi kiralık devir alan ve ruhsat işlemlerini yaptıran girişimci, mal sahibinin desteği ile rüşvet isteyen belediye zabıta amirine suçüstü yaptırttı.

Biga'da Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde, "Okullar Bölgesi" denilen adada, her biri yeşil alan veya eğitim alanı olan arsalarda hızla yükselen kafeler, işletme giderlerinin yüksekliğinden olsa gerek, sürekli el değiştiriyor. Biga Belediyesi'ne hayli gelir getiren bu kafelerden biri, Biga dışından gelmiş genç bir girişimci tarafından devir alındı. Genç girişimci, Biga Belediyesi'ne giderek ruhsatı kendi üzerine alma işlemlerini başlattı.

Biga Belediyesi 20 bin lira tutarında bir makbuz keserek, genç girişimciden İlan Reklam Vergisi aldı. Makbuzu gördüğümüzde önce inanamadık. İşletmenin tabelası yarım metrekare kadar. Biga Belediyesi sınırları içindeki reklam tabelalarını yaklaşık bir hesapladık, 1 kilometrekareyi bulur. Metrekaresi 40 bin liradan, yılda 40 milyon TL yapıyor. Biga Belediyesi bütçesinde bu rakamın görünmediğini biliyoruz ve gülümsedik. Tıpkı işgaliye bedellerini hesaplamaya çalışırken gülümsediğimiz gibi...

Biga Belediyesi Zabıta Amiri E.Y. devir için 400 bin lira, reklam ilan vergisi için 20 bin lira ödeyebilen bu genç girişimcinin, kendisine de 500 lira ve 1 karton da Parliement sigara verebileceğini düşünmüş olmalı, istiyor. Oysa, genç girişimci tüm parasını devir için harcamış. Biga Belediyesi'ne 20 bin lira Reklam ve İlan Vergisi'ni ödeyemeyeceğini görünce, mal sahibinden destek alır ve öder. Biga'da bu tür işlerde izin maliyetlerinin pahalı olduğunu bilen mal sahibi, belediye zabıta amirinin rüşvet istemesine tanık olur, ses kaydını alır.

Olay Biga Cumhuriyet Savcılığı'na yansır. Sonrası suçüstü operasyon kararı ve numarası alınmış banknotlar. Elbette polis inandırıcı olması için bu arada pazarlık edilmesini önermiş olmalı, rüşvet 300 TL ve 1 karton sigaraya inmiştir. 20 Hairan 2017 günü sabah saatlerinde gelen ilk ihbar, Biga Belediye Sarayı'nda suçüstü yapılacağı şeklindeydi.

Haber Bigazete

 

Uzun bekleyiş sonrası anladık ki, rüşvet çok sıradanlaşmış. Öğle tatili sırasında, zabıta amiri, kafeye belediyenin resmi plakalı aracı ile oldukça rahat biçimde kendisi geldi, önüne park etti. İşletmeden içeriye girdi, ardından sivil polisler. Bir iki dakika sonra da, kafeden suç üstü yapılmış biçimde adli işlemler için polis tarafından götürüldü. Biz de olayı saniye saniye görüntüledik. Görüntüleyenlerden biri de mal sahibi tabii...

 

Biga Belediyesi CHP yönetiminde. Kafenin mal sahibi ise AK Parti kurucusu ve en uzun süre Biga İlçe Başkanlığı'nı yapmış kişinin çocukları. Olay siyasi rekabetin unsuru olma potansiyeli taşıyor. Biz de bu konuda uyarıyoruz. Savcılık rahat bırakılmalı, olay 300 TL'li bir rüşvet olayı olarak ve siyasetin bir konusu haline getirilmeden, Biga Belediyesi'nin tüm akçalı işleri tek tek araştırılmalı. Bunca söylenti, bunca iddia varken, bir zabıta amiri kurban edilerek konu sulandırılmamalı. Aklanacak olan aklanmalı, belediye gücü ile kişisel çıkar sağlayanlar yargıç önüne çıkarılmalı. Biga bunca iddiayı, bunca dedikoduyu, rüşvet gibi çirkin gündemlerle yanyana anılmayı hak etmiyor!