Zaman Kavramı Değişiyor Mu? Bilim İnsanları Zamanı Geri Almayı Başardı! İşte Ayrıntılar…

Zaman Kavramı Değişiyor Mu? Bilim İnsanları Zamanı Geri Almayı Başardı! İşte Ayrıntılar…

Bir bilim ekibinin yaptığı çalışma ile zamanın geriye alınmasının mümkün olduğu görüldü. Bilim ekibi, kuantum dünyasına ait özelliklerden yararlanarak, belirli bir sistemin saati ile oynamanın yönetimi buldu.

İspanya merkezli olan El Pais gazetesinde yer alan bir habere göre, bir bilim ekibinin kuantum dünyasına ait ancak, pek alışılmadık özelliklerini kullanarak belirli bir sistemin saatinin hızlanmasını, yavaşlatılmasını ve geriye alınmasını sağladığı açıklandı.

Yapılan bu çalışmalar akıllara, zamda yolcuğun yapılıp yapılamayacağı sorularını getiriyor. Kuantum fiziği; süperpozisyon ve dolaşıklık gibi iki sıra dışı fenomeni içermektedir. Buradaki dolaşıklık, aralarında uzun mesafeler de olsa bir parçacık üzerindeki etkinin anında diğerinde de olması anlamına gelmektedir. Kuantum fiziğinden yararlanıldığı açıklanan çalışmalarda, uluslararası bilim ekibi, son deneylerinde kuantum parçacıklarının yenilenebileceğini ya da önceki durumlarına geri döndürülebildiğini açıkladı.

GERİ SARMA PROTOKOLÜ

zamani-geriye-sardilar-intro.webp

Avusturya Bilim Akademisi ve Viyana Üniversitesinin liderliğinde görev alan bilim ekibi, geri sarma protokolü adını verdikleri bir sistem geliştirerek, herhangi bir parçacığın önceki durumuna döndürülebildiğini açıkladı. Yapılan deneylerde bilim insanları, ışığın temel birimi olan fotonları bir kristalin içerisinden geçirmeyi başardı. Böylelikle, kuantum anahtarı verilen deneysel bir cihaz kullanılarak, ışık parçacığının yolculuğunun en başındaki hale dönmesi sağlanmış oldu.

YAPILAN ÇALIŞMALAR ALTI FARKLI MAKALE İLE YAYIMLANDI

Bilim ekibi tarafından yapılan deneysel çalışmalar, altı farklı makalede yer aldı. Avusturyalı Bilim Akademisi Kuantum Optik ve Kuantum Bilgisi Enstitüsünde görev alan araştırmacı Miguel Navascues, kuantum fiziği ve klasik fizik arasındaki farka dair şu açıklamalarda bulundu; ‘’Bir sinemada filmi seyircinin ne istediğine bakmaksızın baştan sonra yansıtırlar, bunun klasik fiziği temsil ettiğini düşünün. Ama evde, yani kuantum dünyasında filmi kontrol etmek için uzaktan kumandamız var. Önceki bir sahneye geri sarabilir veya birkaç sahneyi atlayabiliriz. Bilim kurguyu gerçeğe dönüştürdük.’’