10 bin kişinin yaşadığı 318 bina için kırmızı alarm veren İBB, harekete geçti! 4500 TL kira desteği verilecek!

10 bin kişinin yaşadığı 318 bina için kırmızı alarm veren İBB, harekete geçti! 4500 TL kira desteği verilecek!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler olası İstanbul depremine çevrildi. İhtimaller üzerinden harekete geçen İBB, denetimleri hızlandırdı. Yapılan açıklama, şaşkına çevirdi.

6 Şubat Pazartesi günü meydana gelmiş olan yıkıcı Kahramanmaraş depremlerinin ardından tüm Türkiye yasa boğulurken deprem uzmanları odağı beklenen İstanbul depremine çevirdi. Yapılaşmanın çok yoğun olduğu İstanbul’da Kahramanmaraş’takine benzer bir depremin yaşanması durumunda müdahale edilmesinin oldukça zor olacağını savunan uzmanlar, denetimlere dikkat çekti.

Olası İstanbul depremi için “eli kulağında” uyarısında bulunan deprem uzmanlarının ardından İstanbul halkı da harekete geçti. Oturdukları binaların sağlamlığını öğrenebilmek adına denetim başvurularında bulunan vatandaşlar da son günlerde ciddi bir panik hali hakimken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, dün İSTON’a ait Yapı Laboratuvarı’nda yapı denetimlerine ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

“HIZLI BİNA TARAMALARI 2019 YILINDA BAŞLADI!”

2019 yılından bu yana depreme hazırlık kapsamında binaların tarandığını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, denetimlerin “hızlı bina taraması” adı altında yapıldığını belirtti. İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerinin taramalara destek verdiğini belirten Gökçe, ilgilini çalışmanın 6306 sayılı riskli yapıların belirlenmesine ilişkin mevzuattan bir önceki aşama olduğunu ifade etti. İlgili mevzuat kapsamında denetime tabi tutulan yapılan ağır hasarlı çıkmaları durumunda bina sakinlerinin tahliye edilmesine karar verildiğini belirten Gökçe, hızlı bina taramasında böyle bir tahliye durumunun söz konusu olmadığını, tarama sonuçlarının daha çok bir uyarı niteliğinde olduğunu vurguladı.

318 BİNADAN BAŞLAMAK ÜZERE KİRA DESTEĞİ VERİLECEK!

10-bin-kisinin-yasadigi-318-bina-icin-kirmizi-alarm-veren-ibb-harekete-gecti-4500-tl-kira-destegi-verilecek.png

Hızlı bina taramalarının yaklaşık olarak 3,5 yıldır devam ettiğini belirten Gökçe, şimdiye kadar 107 bin binada çalışmaların tamamlandığını ifade etti. Yapılan analizlere göre 318 binanın durduk yere çökme potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çeken Gökçe, o binalarda yaşayan toplam kişi sayısının 10 bine yakında olduğunu belirtti. Bin 525 bina için de D ve E sınıfı olarak yüksek riskli binalar olarak kodlanmış olduğunu belirten Gökçe, ilgili binalar için birtakım düzenlemelerin planlandığını ifade etti.

Gökçe, yapılan planlamanın yürürlüğe girmesi durumunda ilk olarak o 318 bina için sonrasında ise riskli olan bin 525 bina için kiracılara ve ev sahiplerine 4 bin 500 TL tutarında kira desteğinin verileceğini ve yapıların tahliye edileceğini belirtti.