10 Yılda Emekli Olabilirsiniz! 10 Yıl Çalışma İle Emekli Olmanın Şartları!

10 Yılda Emekli Olabilirsiniz! 10 Yıl Çalışma İle Emekli Olmanın Şartları!

Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemizdeki emeklilik sürecini yönetmektedir. SGK tarafından bazı kişilere 10 yıllık çalışma sonucu emekli olma hakkı tanınmaktadır. Vatandaşlar bu sıralar, on yılda nasıl emekli olunabileceğini araştırmaya başladı.

Ülkemizde çalışan vatandaşlar için farklı emeklilik süreçleri yürütülmektedir. Ülkemizdeki emeklilik süreçleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir. Kurum tarafından vatandaşlara sunulan emeklilik hakları arasında, 1.800 gün ile emekli olabilme imkanı yer almaktadır.

EYT düzenlemesini kabul edilmesinin ardından birçok kişi ne zaman ve nasıl emekli olabileceğine dair araştırmalar yapmaya başladı. Yapılan bu araştırmalar kapsamında, 10 yıl çalışarak nasıl emekli olunduğuna dair konu ilk sıralarda yer aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu, 10 yıl çalışarak nasıl emekli olunabildiğine dair açıklamalarda bulundu. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan bu emeklilik şartı halk arasında malulen emeklilik adı ile bilinen uygulamadır.

ÖZEL ŞARTLARI BULUNUYOR

turk-lirasi-5.jpg

SGK tarafından yapılan açıklamada, sigortalılar 10 yıl çalışma ile emekli olabiliyor ancak, bu uygulama herkesi kapsamıyor. Kişilerin bu uygulama dahilinde emekli olabilmesi için çok ciddi bir rahatsızlık, iş kazası ya da iş gücü kaybı geçirmeleri gerekiyor. Herkesin malulen emeklilik ismi ile bildiği bu uygulama kapsamında, belirtilen koşulların yaşanması ile vatandaşlar 10 yıl çalışma ile emekli olabiliyor. Elbette bu durum oldukça kapsamlı bir araştırma ile sonuçlandırıyor.

İŞ GÜCÜ KAYBININ YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE OLMASI GEREKİYOR

SGK tarafından yapılan açıklamalarda, 10 yılda emekli olabilecek kişinin geçirdiği rahatsızlık nedeni ile işgücü kaybının yüzde 60’ı geçmesi gerektiği belirtildi. Bu durum tespit sağlık kurulu raporu ile belirleniyor. SGK ya başvuru yapan sigortalı ya da SGK’nın sağlık kurulu tarafından veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden rapor alınması gerekiyor. Alınan raporda yüzde 60 ve üzeri iş kaybı gücünün tespit edilmesiyle kişilerin emekli olması mümkün oluyor. İşgücü kaybının, sigortalı olduktan sonra gerçekleşmesi 10 yıllık çalışma ile emekli olunabilmesi için aranan şartlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda, 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 prim gününün de olması gerekiyor.