1990 sonrası doğanlar risk altında! Son 20 yılın en kötü dönemleri yaşanıyor!

1990 sonrası doğanlar risk altında! Son 20 yılın en kötü dönemleri yaşanıyor!

Çağın hastalığı olarak nitelendirilen kanser son 20 yılda daha çok ön plana çıktı. Riskli grup içerisinde değerlendirilen 1990 yılı doğumlu her birey için günlük beslenme süreci ve rutin hayattaki değişimler büyük önem taşıyor. İşin uzmanından tavsiyeler…

Son yıllarda kanser vakaları gittikçe hızlanıyor. Doğru zamanda doğru tedaviyi uygulamak özellikle hızını arttıran kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu etki oluşturuyor. Türk Kolon ve Rektum Hastalıkları Cerrahisi Derneği Başkanı tarafından yapılan açıklamada genç yaş grubuna atıfta bulunularak; “Kalın bağırsak kanserine yakalanma oranında son 20 yıllık süreçte %30'luk artış görülüyor” dedi.

KALIN BAĞIRSAK KANSER RİSKİ ARTTI!

1990-sonrasi-doganlar-risk-altinda-son-20-yilin-en-kotu-donemleri-yasaniyor-2.jpg

3.Tip olarak adlandırılan kanser vakaları ölümcül sonuçlara sebep oluyor. Kanser için farkındalık haftası kapsamında başkan Dr.Ayhan Kuzu uyarıyor. Özellikle son 20 yılda görülen bağırsak kanserinin %30 artış yaşadığına dikkat çekiyor.

Normal şartlarda 50 yaş üzerinde daha çok seyreden kanser giderek 50 yaş altına düşmeye başladı. Özellikle kalın bağırsak kanseri sık görülüyor. Başkan Kuzu, bu konuyla ilgili Amerika'da gerçekleştirilen önemli bir çalışmanın detaylarını aktardı.

BİLİMSEL ÇALIŞMANIN RAPORLARINA ULAŞILDI!

Amerika'da bir grup uzman tarafından başlatılan çalışmada “1990 yılında doğan bireyler ile 1950'li yılında doğanlar” arasında bir kıyaslama yapıldı. Bağırsak kanserine yakalanma oranları daha yüksek çıktı. Rektum kanseri ise 4 kat daha riskli. Genç yaşta görülen kalın bağırsak hastalıkları %30'luk bir artışla son 20 yılda zirveye ulaştı. Dr.Ayhan Kuzu:

“Vücudunda bir gariplik olduğunu fark edenler dahi hastaneye gitmeyi erteliyor. Özellikle tespit edilen bu kesimin %50'si 6 aylık süreç geçtikten sonra ancak tedaviye geliyor. Bu durumda hastalık ileri bir evreyi geçmiş oluyor.”

RİSK GRUBU İÇİN ÖNEMLİ TAVSİYELER…

Erken müdahalenin önemine de değinen Kuzu, risk grubuna yönelik önemli tavsiyelerde bulundu

İşte o tavsiyeler:

  • Bedeni hareketsizliğe sürükleyecek her türlü ortamdan uzak durun!
  • Kansere sebep olabilecek işlenmiş gıdalar; salam, sucuk ve sosis ile paketli ürünlerden uzak durun!
  • Riskli gruplar arasında 50 yaş altı 1990 ve 2014 yılı arası doğanlar ve beyaz ırktan olanlar çok etkileniyor.