2023 vergi affında son durum! Vergi borçları silindi mi?

2023 vergi affında son durum! Vergi borçları silindi mi?

Vergi affında son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor. En son yapılan Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda vergi affında son durumu sizler için derledik.

2023 vergi affında son durum! Vergi borçları silindi mi?: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en son gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında yeni borç yapılandırma paketine ilişkin açıklamalar yaptı. Bunun ardından milyonlarca vatandan vergi affı ile borçların silinip silinmeyeceğini merak etti.

Vergi, vergi cezaları, idari para cezaları, KYK borçları gibi birçok vergi borcunun yapılandırılmasını içeren kanun teklifi Meclis'te kabul edildi. Hal böyle olunca milyonlarca vatandaş vergi borcu silindi mi, yapılandırma başvuruları ne zaman? gibi soruların yanıtını aramaya başladı. Peki 2023 vergi borçları silindi mi? Vergi affında son durum ne?

VERGİ AFFINDA SON DURUM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili sunumda vergi affı gündeme geldi. Bu sunum ise AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından Meclis'e yapıldı. Kamu alacaklarının yapılandırılması ile ilgili AK Parti iktidarlarının 9 teklif üzerinde durduğunu dile getiren Elitaş Cumhur İttifakı'nın vatandaşların talepleri doğrultusunda bir karar alınacağını dile getirdi.

Elitaş ayrıca kamuya olan yükümlülükler konusunda vatandaşın taleplerinin titizlikle incelendiğini söyledi. İhtiyaçların bu yönde belirlendiğini ve bu alanda yapılabilecek olan tüm düzenlemelerin hiç tereddütsüz olarak yapıldığını söyleyen Elitaş bir süredir vatandaşların borçlarının yapılandırılması konusunda talepleriyle karşı karşıya kalındığını söyledi ve ekledi;

"Vatandaşların vergi dairelerinde hangi türden olursa olsun tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldık. Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları; köprü, otoyol, kaçak geçiş ücretleri; daha önce hiçbir yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, 4207 sayılı Kanun kapsamındaki idari para cezaları, tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili yaptığımız kanunu revize eden bir düzenleme. Ecrimisiller gibi ne tür borç olursa olsun bu yapılandırma kapsamına almış oluyoruz." şeklinde konuştu.

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURU NE ZAMAN BAŞLAYACAK

Vergi borcu yapılandırma işlemlerinin ne zaman başlayacağını merak eden vatandaşlar bu konuda araştırmalar yapmaya devam ediyor. Elitaş ise bu konu ile ilgili kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvurması gerektiğini ve yapılandırma tutarlarını peşin veya taksitli bir şekilde ödeyebileceklerini açıkladı.

Ödemelerin ilk taksiti ise 2023 Mayıs ayında yapılacak. Taksitlendirme işlemlerinin ise uzun vade seçenekleri ile yapılabilecek. 2023 yılındaki yapılandırma 48 ay, 4 yıl olarak her ay ödeyebilme imkanı ile sunulacaktır.