Adobe, Flash’ın ne zaman tarihe karışacağını açıkladı

Adobe, Flash’ın ne zaman tarihe karışacağını açıkladı

Adobe en sonunda Flash’ı tamamen ortadan kaldırmayı planlıyor. Chrome, Microsoft Edge ve Safari gibi internet tarayıcılarının hepsi geçen yıl itibarıyla Flash’ı varsayılan olarak engellemeye başlamışlardı. Şimdi Adobe’nin Flash desteğini 2020’nin sonuna k

Bir Adobe sözcüsünün konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamaya göre, şirket Flash Player’ı 2020’nin sonunda güncellemeyi ve dağıtmayı durduracak. İçerik üreticileri de mevcut Flash içeriklerini yeni formatlara uyarlamaları hususunda teşvik edilecek.

 

Belirli sayıda oyun, eğitim veya video sitesi hâlâ Flash kullanmaya devam ediyor. Adobe de 2020’ye kadar bu teknolojiyi; Apple, Facebook, Google, Microsoft ve Mozilla gibi iş ortaklarıyla birlikte desteklemeyi sürdüreceğini belirtiyor. Microsoft, Flash’ı 2019’un ortası veya sonuna doğru Edge ve Internet Explorer’da varsayılan olarak engellemeyi planladığını açıklamıştı. 2020 itibarıyla ise tüm desteklenen Windows versiyonlarından tamamen kaldırılacak.

 

Google ise önümüzdeki birkaç yıl boyunca Flash’tan uzaklaşma sürecini devam ettirecek. Mozilla ise, Firefox kullanıcılarının gelecek ay itibarıyla hangi web sitelerinin Flash çalıştırabileceğini seçebileceklerini söylüyor. Ayrıca Firefox Uzatılmış Destek Sürümü (ESR) kullanıcıları da Flash’ı 2020’nin sonuna kadar tutmaya devam edecekler. Apple da Flash’ın son kullanma tarihi olan 2020’ye kadar bu platformu desteklemeyi sürdürecek. Safari şu anda her bir web sitesinde Flash çalıştırılmasına izin için ayrı ayrı izin istiyor. Mac kullanıcıları Flash’ı kendi rızalarıyla yüklemek isteseler bile durum değişmiyor.

 

2020 Flash için bir dönemin kapanması anlamına geliyor. Aslında bu zamanın bir gün belirleneceği çok önceden belliydi. HTML5 standartları tüm modern web tarayıcılarında hakim hâle geldi, bu nedenle Adobe’nin formatına olan ihtiyaç azaldı. Flash’ın tarihe karışması hem güvenlik tarafında iyileşmelerin görünmesini hem de hâlâ bu web teknolojisini destekleyen dizüstü bilgisayar veya diğer mobil cihazlarda pil ömrünün artmasını sağlayacak.