AFAD'dan son dakika açıklaması! DİKKAT! Çığ tehlikesi...

AFAD'dan son dakika açıklaması! DİKKAT! Çığ tehlikesi...

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar Kahramanmaraş'ta ortaya çıkan dağın dumanlarının yarattığı 'yanardağ, volkan patlamasına' ilişkin konuştu. Tatar yeni bir tehlike olup olmayacağına dikkat çekti.

AFAD Müdürü Tatar, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesindeki Kuşkayası dağından çıkan dumanların yarattığı 'yanardağ, volkan patlaması' söylentisine ilişkin duyuru yaptı.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin son dakika açıklamalarında bulundu.

Tatar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Öngördüğümüzün çok ötesinde bir afetle karşı karşıyayız. 6 şubatta meydana gelen 2 depremi analiz ediyoruz. İlk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. Yıkıcı etki yaptığı süre. İkinci depremin yıkıcı etkili oldığu süre 45 saniye.

63e505fb86b245310494c48b-001.webp

Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. İki depremin açığa çıkardığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip. Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve gelmeye devam ediyor. Çok büyük bir çoğunluğu 4'ün üzerinde gelişti. Göksu'nun büyük kızılcık köyünde sosyal medyada volkan patlaması şeklinde yorumlar yapıldı. Sikorsky helikopterimizi oraya gönderdik. Volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı yoktur. Deprem etkisiyle basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil."

volkanik-patlamalar-1.jpg

‘VOLKANİK PATLAMA DEĞİL, BASİT BİR KÜTLE HAREKETİ’

Sosyal Medyadaki spekülasyonlara itibar edilmemesini de belirten Tatar, Volkan patlaması iddialarıyla ilgili, “Bölgeye bir Sikorsky helikopteri gönderdik. Göksun’un Büyük Kızılcık köyünün bir mevkisinde sosyal medyada ‘Volkan patlaması oluyor' şeklinde yorumlar yapıldı. Oturduğunuz yerden lütfen yorum yapmayın. Burada her şeyi teyit etme şansınız var. Özel anlarda yaptığınız her yorumun sahadaki yansıması çok farklı oluyor. Volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı yoktur. Gözlemlerimize göre; deprem etkisiyle basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil. Bölgede zaten bir volkanik patlamayı oluşturacak bir jeolojik yapı da yok” şeklinde konuştu.

son-bir-ay-icinde-yasanan-volkanik-patlamalar-dikkat-cekiyor03.jpg

‘BAZI BÖLGELERDE ÇIĞ TEHLİKESİ OLABİLİR’

Artçıların hala devam ettiğini öne süren Tatar: “Çok daha uzun bir süre hissedilir boyutta yani 3.5, 4 ve üzeri büyüklükte artçı sarsıntılar bölgede olmaya devam edecektir. Bir bölümü zaman zaman 5'in ve 6’nın üzerine çıkan artçılar olabilir. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan kesinlikle uzak durmaları gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'mız şu anda 1300 kişilik ekiple sahada hasar tespit çalışmalarına başladılar. 1 günde 32 bin 500 civarında binanın hasar tespit çalışması yapılıyor. Binalara hasar tespit ekibi gelmeden, onların incelemesi tamamlanmadan binalardan uzak durmakta fayda var. Artçı sarsıntılarla birlikte bazı bölgelerimizde çığ tehlikesi olabilir. Buralarda biraz daha dikkatli olmakta fayda var” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı