Aldatan insan nasıl anlaşılır? Araştırma sonuç verdi: “Tek detay” ile farkediliyor!

Aldatan insan nasıl anlaşılır? Araştırma sonuç verdi: “Tek detay” ile farkediliyor!

İlişkilerde kaygı ve güven problemine sebep olan yalan dürtüsü taraflarda yıpratıcı bir etki oluşturabiliyor. Hollandalı bilim adamları yaptıkları son araştırmalarda bir kişinin ne kadar güvenilir olduğunu öğrenebilmenin mümkün olduğunu ortaya koydu.

Hollandalı Bruno ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmanın verileri rapor haline getirildi. Bilinenin aksine bir kişinin yalan söylediğini anlayabilmek ayrıntılara odaklanıldığında daha mümkün hale geliyor. Araştırma sonuçlarına göre en iyi yöntem detaylardaki eksikliği fark edebilmek.

İletişimde olunan kişinin doğruyu söyleyip söylemediği hal hareketlerinden yani beden dilinden anlaşılabiliyor. Anlattıkları kadar beden dili de problemi anlayabilmede işleri kolaylaştırıyor. Fakat aynı anda hem beden dilini hem de konuşulanları analiz edebilmek uzmanlara göre mümkün değil hatta imkansız. İnsanlar ikili iletişim içerisindeyken durumu doğru değerlendirmede pekte usta olamayabiliyor.

DENEY İÇİN “YALANCI” VE “MASUM” GRUBU OLUŞTURULDU!

aldatan-insan-nasil-anlasilir-arastirma-sonuc-verdi-tek-detay-ile-farkediliyor-2.jpg

Bilimsel olarak makalelerin yayınlandığı bir dergide yapılan araştırma ile yalan söyleme konusunda deneyin sonuçları paylaşıldı. Deneyde yalancı-masum olarak iki farklı grup oluşturuldu. Suçu işleyen grup kitli bir dolaptan sınav sorularını çalacaktı. Ardından çalmadığına dair yalan söyleyecekti. Masum olan grup ise okulun kampüs alanında yer alacak ve durumdan haberi olmayacaktı.

KATILIMCILARA SORULDU!

Ardından soruşturma süreci başlatıldı. Her iki grubunu ifadesi alındı. Teste ek olarak katılımcı grubu getirilerek durumun aşamaları izletildi ve şu soru yönlendirildi: “Hangi grup doğruyu söylüyor?”

Katılımcı olan gruba: “İpuçlarını takip edebilirsiniz” dendi ve cevap beklendi. Her biri şansa dayalı olarak fikirlerini ortaya koydu. Ardından konu daha derinleştirildi ve uzmanlar; “Yere, kişiye zamana, konuma göre ayrıntılı bir odaklanma gerçekleştirmelerini” istedi.

DENEYİN SONUCU

Süreçte daha detaylı bir şekilde konuya odaklanıldığında aslında gerçekler ortaya çıktı. Tüm ipuçlarını değerlendirenler %59 başarı sağladı. Ayrıntılara daha çok odaklananlar ise %66 başarı gösterdi.